Iklædt nålestribede bukser, en pinkfarvet genbrugsskjorte og matchende pink øjenskygge fortæller 18-årige Solvig Tørsleff, hvad der går igennem hende, når hun som frivillig i genbrugsbutikken 2nd by Nutid på Amager, får fingrene i københavnernes aflagte tøj.
”Jeg elsker at tage imod en sæk tøj og tænker altid; ‘hvad gemmer der sig mon af guld?’ Tænk, hvis der er en 80´er garderobe, som bare er mega vild,” siger hun, mens hun håndfægter for at illustrere sin begejstring over jagten på unikke genbrugsvarer.
Mellem afleveringer og eksamener i 3.g. har den unge frivillige gennem nu 1,5 år brugt sine kreative evner til at vise butikkens kunder, at genbrug er guld.
”Jeg går op i æstetik og synes, det er fedt at tænke i farvekombinationer og prøve nye ting af,” siger hun.
Det er der rig mulighed for i 2nd by Nutid, hvor holdet af unge frivillige samles om at være innovative og kreative i måden, de formidler genbrugsvarerne på.
”Vi vil gerne vise folk, at man sagtens kan være trendy og nytænkende i sin tøjstil, selvom man går i genbrug,” fortæller Solvig.
På Instagram inspirerer butikkens hold af unge frivillige de nu 1.300 følgere med forskellige ideer til, hvordan genbrugstøj kan styles.
Under navnet @sejtbarn bruger Solvig også selv det sociale medie til at slå et slag for genbrug og bæredygtig.
Se også: Bliv klogere på tekstilaffald og genbrug af tekstiler
Genbrug gemmer på gode historier
Som barn foretrak Solvig at overtage tøj fra venner og familie. Hun kunne godt lide, at tøjet bar på en historie. Det betød at hun ofte gik klædt i 10-20 år gammelt tøj, som ingen andre børn havde.
Allerede dengang kunne hun lide at skille sig ud og lege sig frem med sin stil. I dag bruger hun stadig brugt tøj til at stå ved, hvem hun er.
”Jeg har efterhånden lært, at det er bedre at køre sit eget løb, fordi man alligevel ikke kommer til at please alle,” siger hun og trækker selvsikkert på skuldrene.
Vidste du, at du kan lave fine nye ting af genbrug?
Du kan lave et flot læderetui til dine høretelefoner, sy en gammel dug om til viskestykker eller lave fine øreringe. Det behøver ikke være besværligt eller tidskrævende. Du er endda med til at skåne miljøet ved ikke at gå ud og købe noget nyt.
Du kan læse mere om det her: Geniale upcycling-tips
Det kommer andre til gode
SU’en rækker lidt længere, hvis man som Solvig forguder brugt tøj og også syr meget selv. Det var derfor ikke vigtigt for hende at få et job, der generer penge til bankkontoen – hellere arbejde frivilligt.
”Jeg kan lide at bruge min tid på noget, der kommer andre end blot mig selv til gode. Jeg er opvokset med forældre, der har lært mig og min bror om realiteterne i denne verden. Det har givet mig lyst til at hjælpe, hvor jeg ved, at der er brug for hjælp,” fortæller Solvig.
Vil du læse mere om Folkekirkens Nødhjælp og genbrug? Kig med her