Har du lyst til at oprette en digital indsamling, er der et utal af muligheder for at skabe opmærksomhed om din indsamling.
Læs med og få inspiration og gode ideer til, hvordan din indsamling skal se ud.
Del din indsamling på sociale medier
Del din digitale indsamling med alle, du kender – det bærer frugt.
Opdatér løbende de sociale medier med, hvordan din indsamling går på Facebook, Instagram og Twitter. Gerne med billeder eller tak til dem, som har doneret. Det vil skabe endnu mere opmærksomhed og give endnu flere donationer.
Du kan samle ind som enkeltperson, familie, et hold eller noget helt fjerde. Vi har samlet et par eksempler på kreative digitale indsamlinger, som du kan hente inspiration fra. Det er tilladt at tyvstjæle gode ideer.
Hvor meget indsamler du?
I 2021 indsamlede en digital indsamling i gennemsnit lidt over 2.000 kr. Det betyder meget for verdens fattigste familier.
- For 150 kr. kan en familie få en klimasikker køkkenhave og nye afgrøder, som kan klare tørke og omskifteligt vejr
- For 200 kr. kan en familie få et klimakomfur, som er energieffektivt og røgfrit
- For 500 kr. kan en familie få udstyr til regnvandsopsamling, som opsamler vand til husholdningen og køkkenhaver i tørketider
Den personlige indsamling: Gør det, du er god til
Du kan nemt gøre din indsamling personlig og interessant ved at bruge noget, som du i forvejen er god til. Er du god til at fortælle historier, synge, danse eller jonglere? Så inddrag det i din indsamling. Nedenfor kan du blive inspireret af tidligere indsamlinger.
Marie løb for verdens fattigste
Kan du lide at løbe? Så er Maries idé højst sandsynlig også én du kan bruge. Marie satte et mål på 5.000 kroner. Nåede hun beløbet, ville hun løbe fra hjembyen Køge og helt til København.
Kom hun helt op på 10.000 kroner, løb hendes far med. Marie nåede helt op på 9.740 kroner, og måtte derfor ud på den lange løbetur.
Støt-bag-smag: Jonas bagte kager
Har du en særlig hobby, som du brænder for? Så gør som Jonas. Jonas elsker at bage og han er god til det! Derfor valgte han at kombinere indsamlingen med bagning. Han udformede en prisliste, hvor det var muligt at købe kage samt ved tilkøb at få den leveret.
Jonas måtte derfor i fuld gang med bagningen, og undervejs i processen brugte han også sin facebookside til at dele billeder og andet omkring sin indsamling for at skabe endnu mere opmærksomhed. Jonas samlede i alt 21.750 kroner ind.
Kreativ akrylmaling: Christina byttede undervisning for donationer
Christina, som laver onlineundervisning i akrylmaling, brugte netop sit arbejde til at promovere sogneindsamlingen. Hun har en Facebookside, hvor hun går live og deler sit arbejde. Det kombinerede hun med indsamlingen, da hun brugte sine livevideoer på Facebook og sit nyhedsbrev til at sprede budskabet.
Vigtigst af alt gav hun onlineundervisning i bytte for donationer til indsamlingen for et vilkårligt beløb. Christina fik samlet 2.975 kroner ind, som alle gik til indsamlingen.
Indsamlinger med familien: Hyg jer!
Familien omgås du med i det daglige, så hvad er mere oplagt end at starte en fælles indsamling? Find på en indsamling, der gør det sjovt og hyggeligt at hjælpe verdens fattigste familier.
Familien Jul Jakobsens pantservice
Denne familie fik en idé, som ikke kun hjalp verdens fattigste familier, men også de lokale i deres by. Familien kørte nemlig ud og samlede pant hos deres medborgere.
Boede man i Åbyhøj eller Århus V, skulle man blot sende sin adresse, efter at have givet et bidrag. Dagen før selve indsamlingsdagen kørte familien så ud til alle de tilsendte adresser og indsamlede deres pant. Alle donationer og pantpenge gik direkte til sogneindsamlingen.
Verdens (forhåbentlig) længste støttesang
Ægteparret Morten og Marie elsker at synge og spille musik. De satte sig derfor for at skrive en støttesang, hvor de satte vers til salg. På deres indsamling kunne man altså købe et vers ved at donere til deres indsamling. Ved tilkøb kunne man ovenikøbet få konfetti til sit vers. Sangen blev altså længere ifølge med at flere donerede.
Morten og Marie kom i alt op på 9.370 kroner! Det blev derfor forhåbentlig den længste støttesang med mange vers, da ét vers kostede en flad 50’er. Kan du derfor synge, spille på et instrument eller noget helt tredje, så kan dit talent helt sikkert også bruges til en kreativ indsamling.
Indsamlinger med dit hold: Vær kreative
Hvis I er et fodboldhold, en klasse, en efterskole eller en gruppe konfirmander, der har lyst til at samle ind og gøre en forskel for de familier, der bliver hårdest ramt af klimakrisen, så kan I finde inspiration her.
Nissum forstander bliver karseklippet
6 seje piger fra Nørre Nissum Efterskole ville også samle ind. De fik derfor overtalt deres forstander til at lade issen barbere, hvis de fik samlet 8.000 kroner ind. De spredte budskabet på deres sociale medier, og selvfølgelig nåede de målet.
Forstander Brian måtte derfor af med håret til stor begejstring for efterskolen, som kunne følge med. Fysiske udfordringer med en sjov afslutning som mål, kan på sociale medier skabe stor opmærksomhed. Så hiv fat i din lærer, konfirmandunderviser eller rektor, og hør om I har mulighed for noget lignende.
Banko for verdens fattigste
Silkeborg Højskole valgte at samle folk til et bankoarrangement. Her gjorde de især brug af sociale medier, da de brugte Facebook til at oprette en begivenhed, hvor folk kunne købe bankoplader.
Til sidst brugte de siden til at gå live, hvor de afholdte virtuel banko. De anskaffede præmier fra lokalområdet, f.eks. kunne de gennem højskolen få den nye højskolesangbog, som blandt andre spændende ting røg i præmiepuljen.
Højskolen fik solgt bankoplader til en værdi af 12.000 kroner, som alle gik direkte til Sogneindsamlingen.
En idé som denne, hvor indsamlingen til sidst går live og samler folk til f.eks. banko, kan bruges mange steder. Så saml din klasse, dit fodboldhold, dit konfirmandhold eller hvad end du er en del af, og opret en begivenhed til et spændende virtuelt arrangement.