© Rasmus Emil Gravesen

Millioner har brug for hjælp i DR Congo

I DR Congo hærger en brutal krig mellem oprørsgrupper og hæren. Flere end 6 mio. mennesker er internt fordrevet, og knap en million er flygtet til et naboland. De er flygtet fra voldelige overfald, drab og kidnapninger.

Folkekirkens Nødhjælp er til stede i DR Congo med katastrofehjælp, som mad, medicin og hjælp til at bearbejde traumer. Derudover arbejder vi med langsigtede indsatser inden for uddannelse, udvikling, minerydning og forebyggelse af kønsbaseret vold. I samarbejde med vores partnere i Uganda, hjælper vi også mennesker, der er flygtet over grænsen.

Om konflikten

  • Lige nu er omkring 6,3 mio. mennesker på flugt internt i Congo, og tæt ved en million mennesker er flygtet til nabolande.
  • Konflikten er den mest dødbringende siden Anden Verdenskrig – og en af verdens mest oversete katastrofer.
  • FN vurderer, at op mod hver fjerde congoleser har brug for humanitær hjælp. Og i de østlige provinser, hvor kampene især foregår, er det op mod her anden.
  • Folkekirkens Nødhjælp har været til stede i DR Congo siden 2004 og arbejder med en lang række indsatser – bl.a. med psykologisk krisehjælp, uddeling af frø til lokale bønder og træning af samfundsledere i fredsskabende aktiviteter.
  • Sammen med lokale partnere forsøger Folkekirkens Nødhjælp også at skaffe mad, vand og telte til nogle af de knap en million congolesere, der er flygtet ud af landet.

Støt vores arbejde


Mød nogle af dem, du er med til at hjælpe

© Rasmus Emil Gravesen
Lige så livreddende som vand og mad

Når kvinder, mænd og børn ankommer til Uganda, bliver de kørt til et nærliggende transitcenter, Nyakabande.

De får mad tre gange om dagen, lidt tøj og har adgang til bad og toiletter. De får også tilbudt krisehjælp, hvor de gennem samtaler kan få bearbejdet deres voldsomme oplevelser.

For 37-årige Claude Sebuliri har den psykologiske krisehjælp reddet hans liv.

”Hvis ikke jeg havde fået den hjælp, havde jeg været død. Jeg havde taget mit eget liv. Det var for meget for mig at bære. Presset var for stort,” siger Claude Sebuliri.

Mød Claude
© Rasmus Emil Gravesen
’Kuglerne fløj om ørene på mig’

”Da jeg først kom til Uganda, havde jeg det dårligt. Jeg var under et enormt pres. Jeg kom uden min mand og uden mine børn,” fortæller i.

Ligesom mange andre flygtede Angelic Nyirambabaz, da kampene mellem den congolesiske hær og oprørsgruppen M23 kom helt tæt på hendes landsby. Hun mistede sin familie.

”Mentalt havde jeg det dårligt, og jeg var fuld af bekymring. Den krisehjælp, som jeg har modtaget, har taget en stor byrde fra mine skuldre.”

© Rasmus Emil Gravesen
Krig i nabolandet kostede Juliet hele hendes høst

Flygtningestrømmene har lagt et stort pres på lokalbefolkningen ved grænsen i Uganda. Mange bønder har oplevet, at deres træer er blevet fældet og deres afgrøder taget.

”Mange af dem, der flygter, bærer jo en stor smerte og har intet. De kommer hertil og ser en mark med mad på og træer, de kan bruge til at lave læ eller brænde af. Og det tager de selvfølgelig,” lyder det forstående fra Juliet Ingabire.

“Men det betyder, at vi ikke har høstet noget i år overhovedet. Når man planter noget, forventer man at kunne høste det,” forklarer hun.

Juliets familie er én af 300 familier i Kisoro, som Folkekirkens Nødhjælp, gennem partneren CAFOMI, har hjulpet med at komme på benene igen.

© Rasmus Emil Gravesen
Psykologhjælp hjalp Regina videre

Da 20-årige Regina kom til transitcenteret tæt på grænsen til DR Congo, fik hun hjælp til at bearbejde sine voldsomme oplevelser fra flugten.

For Regina har den psykologiske krisehjælp været afgørende. Det har givet hende mulighed for at sætte ord på de traumatiske oplevelser, hun har med i bagagen.

Folkekirkens Nødhjælp gør det muligt for kvinder som Regina at modtage psykologisk krisehjælp.

© Rasmus Emil Gravesen
65-årige Zawadi er flygtet alene til Uganda

Zawadi flygtede fra sin landsby i DR Congo, da kampene nærmede sig. Hun efterlod sit hjem og fik kun det tøj med, som hun havde på kroppen.

Efter en hård flugt uden mad ankom Zawadi til Uganda. Her kom hun først til transitcenteret, som hjælper flygtninge med bl.a. mad og lægehjælp. Herefter skal hun videre til en af Ugandas flygtningelejre.

Zawadi har før været i Uganda, hvor hun også har en datter. Hun håber på, at de kan genforenes i flygtningelejren.

© Rasmus Emil Gravesen
Baganira blev adskilt fra sin familie

53-årige Baganira flygtede fra sit hjem i DR Congo, efter at hans hjem blev bombet, og hans høst blev taget af rebeller i området.

Under kampene blev Baganira adskilt fra sin kone og sine børn. Han håber at blive genforenet med dem, når han kommer frem til flygtningelejren i Uganda.

Først skal Baganira bo på transitcentret, Nyakabande, som Folkekirkens Nødhjælp støtter. Her kan han få lægehjælp, mad og psykologhjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser.

Hjælp nu

For 456 kr. kan en familie i Congo få mad og vand i en hel måned. Vores arbejde i Congo er et eksempel på, hvordan du er med til at give.


Folkekirkens Nødhjælp vil gøre DR Congo minefrit

Som den sidste internationale NGO arbejder vi med minerydning i DR Congo med ambitionen om at gøre landet minefrit inden 2025.

Læs mere

Bliv klogere på vores arbejde