Cykloner har ødelagt alt på deres vej. Høsten er gået tabt, og husdyrene er druknet. Samtidig er det blevet sværere og dyrere at få mad på bordet.
Forestil dig, at dit hus er ødelagt, dine marker er oversvømmet, og dine kvæg er druknet. Det er virkeligheden for mange mennesker i Malawi, der har mistet deres hjem og levebrød på grund af voldsomme cykloner. Samtidig rammes befolkningen af stigende fødevarepriser og en svækket økonomi efter Covid-19-pandemien.
78-årige Magetsi Mbeu bor i en lejr for ofre for de to cykloner, der hærgede Malawi tidligere i år. Hun befandt sig inde i sit hus, da den første cyklon ramte den 24. januar. Hun var nær blevet begravet levende, fordi husets mudrede vægge ikke kunne modstå stormens styrke. Sammen med sine to forældreløse børnebørn kom hun ud af landsbyen og i sikkerhed.
Kort tid efter Magetsi blev evakueret til lejren, fik hun frarøvet de få ejendele, hun havde efterladt i det ødelagte hus. I dag står hun derfor uden meget tilbage.
Krigen i Ukraine gør ondt værre
Krigen i Ukraine har medført rekordhøje fødevarepriser. Malawi kæmper allerede med økonomisk nedgang på grund af Covid-19. Med altødelæggende klimakatastrofer oveni hatten er det svært for mange at få det hele til at hænge sammen.
De enorme prisstigninger går hårdt ud over de fattigste mennesker. Mange familier må nøjes med et enkelt måltid om dagen. Forældre må sende deres børn i seng på tom mave. Nogle bliver endda nødt til at trække deres børn ud af skolen for i stedet at bruge pengene på mad.
En sultkrise har længe været undervejs i Malawi, og krigen i Ukraine er kun med til at forværre en i forvejen kritisk situation.
Priserne stiger forsat i Malawi
Livet i den midlertidige lejr har været stressende for Magetsi, og det går hårdt ud over helbredet. Den 78-årige kvinde er astmatiker og lider af gigt, og begge dele er blevet forværret af at bo i lejren.
Magetsi tjener på en god dag lidt mere end 4 kr. på sit fabriksarbejde, der er akkordlønnet. Men pengene rækker ikke så langt, som de har gjort. I Malawi er prisen på brød allerede tredoblet, siden krigen i Ukraine startede.
Krisen rammer verdens fattige lande
Prisen på basale fødevarer er steget så meget, at det mærkes over hele verden. Men det er forskelligt, hvor stor en påvirkning prisstigningerne har på de enkelte lande. I Danmark bruger vi i gennemsnit 11,4 procent af vores indkomst på mad, hvorimod de i verdens fattigste lande bruger over 50 procent af deres indkomst på mad.
Derfor kan de enorme prisstigninger være afgørende for, om der kan købes mad eller ej. Og om man må sulte eller ej.
Folkekirkens Nødhjælp hjælper Magetsi og de andre i lejren med rent vand, hygiejnefaciliteter og kontanter, der gør tilværelsen en smule lettere i en ellers svær situation. En svær situation, der desværre ser ud til at fortsætte i den kommende høstsæson, som ikke ser lovende ud.
Hvad kan du gøre?
Du kan være med til at give verdens fattigste mennesker mulighed for at skabe et livsgrundlag, selv om jorden tørrer ud, regnen aldrig dukker op, eller oversvømmelser ødelægger høsten.
Du kan f.eks. give en køkkenhave, der sikrer en af verdens fattigste familier mad på border og en mere varieret kost.
Du kan også give et træ, som suger CO2 ud af atmosfæren og lagre det i årevis. Træer er en vigtig del af løsningen i kampen mod klimaforandringerne.
Du kan også vælge at blive Klimahjælper og med et fast månedligt beløb gøre noget aktivt for de mennesker, der lider under klimaforandringerne.
Vidste du?
En stor del af vores arbejde er udviklingshjælp, der giver mennesker mulighed for at klare sig selv. Skal vi sikre livet for dem, der er værst ramt af klimaforandringerne, kræver det, at vi tænker nyt og anderledes.
Vi er allerede godt i gang og arbejder med projekter, der gør en kæmpe forskel for det enkelte menneske, der lider under klimakrisens konsekvenser.
Vi hjælper blandt andet bønder med at omlægge deres marker til afgrøder, der kan overleve i tørre og uforudsigelige klima.
En af dem vi arbejder med, er Daisy fra Kenya. Du kan læse hendes historie lige her.