Minerydning og genopbygning i Syrien giver plads til børneliv

Bliv klogere på nogle af de steder, der det seneste år er blevet frie for miner. Og hvor børn nu igen kan færdes.

Krig og konflikt har i årevis gjort Syrien til et farligt sted at vokse op. Efter mere end et årti med kampe og konflikter, ramte et jordskælv i februar 2023 Tyrkiet og det nordlige Syrien. Flere end 59.000 mennesker blev dræbt, og mindst 8.8 millioner mennesker blev påvirket. Millioner mangler fortsat husly.

Udover at hjælpe med mad, ly og anden katastrofehjælp, er Folkekirkens Nødhjælp til stede i det nordøstlige Syrien med genopbygningsindsatser samt ammunitions- og minerydning. Bliv klogere på nogle af de steder, der det seneste år blevet frie for miner. Og hvor børn nu igen kan færdes.


En skole er meget mere end en bygning

“Nu forestiller jeg mig, hvordan skolen vil se ud, efter arbejdet er afsluttet, og livet vil vende tilbage efter at være dækket af ISIS’ mørke og død.”

Noria er 40 år og bor med sin familie i Sabah al-Khair, 80 km øst for Raqqa. Hendes søn på 4,5 år omkom i en eksplosion i 2017. Han legede tæt på en skole, som tidligere blev brugt af ISIS.

Da en person trådte ind i bygningen, eksploderede den med et brag.

Min dejlige søn, Mousa, legede tæt ved skolen med nogle andre børn fra byen. Da jeg hørte eksplosionen fra vores hus, der ligger tæt på skolen, løb jeg derhen og fandt ham død.
Noria

Eksplosionen var så voldsom, at familiens hus også tog skade. Men Noria kunne ikke få sig selv til at flytte, selvom skolen gav hende mareridt og fyldte hende med rædsel:

“Jeg blev boende trods ødelæggelsen, for jeg kunne ikke forlade det sted, hvor jeg mistede min søn. Skolen var meget skræmmende i forvejen, men efter eksplosionen blev den et vedvarende mareridt. Jeg blev ræd for at genopleve minderne i mine drømme. Jeg ønskede bare at få skolen fjernet.”

Noria kunne altså ikke flytte, men heller ikke være tryg med sine børn, hvor de var.

Derfor blev hun både lettet og håbefuld, da Folkekirkens Nødhjælp 21. maj begyndte arbejdet med at gøre bygningen sikker og brugbar for områdets børn. Skolen bliver genåbnet i midten af september.

Siden arbejdet med at rydde skolen begyndte, har jeg haft håb om, at skolen vil blive et sikkert sted for børn igen, og nu bliver den genopbygget. Jeg er nervøs for den dag, jeg skal sende resten af mine børn ind i den bygning, men tanken om, at de kan komme i skole, vinder over alt.
Noria

Familier fejrer genåbning af park

Mange børn i Syrien har aldrig oplevet andet end krig og ødelæggelser, og derfor arbejder vi blandt andet ved skoler og parker.

I mange tidligere IS-kontrollerede områder ligger der stadig eksplosive krigsefterladenskaber og miner. Alene i 2020 blev 2.729 mennesker dræbt af miner i Syrien.

Også denne park i Raqqa var derfor ubrugelig og en trussel for dens naboer efter 12 års krig. I tre uger ryddede vores hold af mineryddere området og fjernede 11 såkaldte “explosive remnants of war”.

I første del af 2024 genopbyggede Folkekirkens Nødhjælp parken sammen med lokale myndigheder og reparerede bl.a. springvandet, plantede træer og satte gynger og rutsjebaner op. Nu er parken igen taget i brug – til stor glæde for lokalsamfundet. Billederne nedenfor er fra parkens genåbningsdag.


“Syriske kvinder er stærke. Vi er stolte af at udføre et arbejde, der mest bliver set som en mandlig profession, og vi står side ved side som kolleger for at gøre Syrien sikker igen, uanset køn eller tro.”

Holwa Salem Al-Ahmad er mor til fem og bedstemor til to. Tidligere arbejdede hun med rengøring.

Da hun fik muligheden for at deltage i Folkekirkens Nødhjælps undervisning blev hendes evner og stærke personlighed hurtigt bemærket.

Blot to måneder efter sin uddannelse i 2022, blev hun den første kvindelige teamleder blandt Folkekirkens Nødhjælps medarbejdere i Syrien.

Siden har hun været højtrespekteret leder for et hold på ti, der hver dag arbejder for at gøre det nordøstlige Syrien fri for miner.


Inkluderende miljøer for børn med krigsskader

Denne skole i Raqqa var fuldstændig ødelagt efter 12 års borgerkrig. Nu kan flere end 300 elever igen gå i skole. Vi genopbygger skolerne med handicapvenlige løsninger, så de mange børn med fysiske skader fra krigen også kan komme i skole.

Mineryddere i Syrien holder et skilt med teksten “Together against mines”.

© Samuel Gray

Sådan arbejder vi med minerydning

Rydning af landminer og ammunition er en forudsætning for, at mennesker kan genoptage deres liv efter krig.

Læs mere
Skoleelever hopper på murstensbrokker over en mudret vej © Paul Jeffrey

Alle børn har ret til leg

Børn er de største ofre i krig og konflikter. De har om nogen brug for et pusterum i hverdagen, og det arbejder vi for at give dem.

Se mere
DCA ankommer med hygiejenkits i Gaza © MA’AN Development Center

Vil du hjælpe?

Når katastrofer rammer, rykker vi ud med akut nødhjælp til de mennesker, der har mest brug for hjælp.

Læs mere
Twitter LinkedIn Facebook