Bomber regnede sidste år ned over Suras hjemby i Sudan. Mellem april og september blev byen fuldstændig ødelagt. Én af de dage mistede nu syvårige Sura sit ben.
Nu bor hun i en flygtningelejr med sine bedsteforældre, mens hendes forældre arbejder en dagsvandring væk for at tjene penge.
Vi kunne høre flyet, og lagde os ned på gulvet. En bombe ramte vores hus og Sura og hendes mor blev ramt. De blev taget til det nærmeste hospital. Sura, som var værst såret, blev med det samme forflyttet til et større hospital. Benet var ikke til at redde, og blev amputeret med det samme.Zahara Sufara, Suras bedstemor
Suras far og mor befinder sig begge bag fjendens linjer, hvor de er nødsaget til at arbejde for at tjene penge.
Suras bedstemor Zahara Sufara husker tydeligt dagen for cirka et år siden, da hendes datter og barnebarn blev ramt af en bombe. Den dag smed det sudanesiske militær 169 bomber over hendes hjemby. Sura flygtede med sine bedsteforældre til en teltlejr i det sydlige Sudan, hvor de befinder sig nu.
Suras hjemby er i dag ubeboelig.
Vi spiser kun én gang om dagen. Der var syv-otte dage, hvor jeg kan huske, at vi slet ikke spiste. Vi prøver hele tiden at rationere, så vi ikke skal opleve sulten igen.Zahara Sufara, Suras bedstemor
Om situationen i Sudan
- Situationen i Sudan eskalerede i april 2023 på grund af voldelige sammenstød i hovedstaden Khartoum mellem sudanesiske hær og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF).
- 10,2 millioner mennesker er tvunget på flugt.
- Knap 25 millioner mennesker i Sudan har brug for humanitær hjælp. Det er knap halvdelen af befolkningen.
- Mere end halvdelen af Sudans befolkning er lige nu ramt af akut sult. Senest er der udbrudt hungersnød i en flygtningelejr i det nordlige Darfur.
- Konflikten i Sudan har frataget millioner af sudanesiske børn muligheden for at tage en uddannelse. I dag går 19 millioner børn ikke i skole.
Miner og ueksploderet ammunition ligger spredt i områder, hvor civile færdes.
I lejren deltager Sura og hendes bedsteforældredeltager derfor i såkaldt EORE træning.
EORE står for ‘Explosive Ordnance Risk Education’. Her lærer mennesker, hvordan de skal agere, når der er risiko for at støde på en mine eller ueksploderet ammunition.
Træningen bliver afholdt af Folkekirkens Nødhjælp.
Sådan arbejder Folkekirkens Nødhjælp i Sudan
Vi støtter selvhjælpsgrupper og lokale græsrodsbevægelser for at sikre, at hjælpen når helt derud, hvor mange humanitære internationale organisationer ikke har adgang. Støtten går blandt andet til:
- At vi og vores partnere kan levere mad, telte og hygiejnesæt til mennesker på flugt.
- Landbrugs- og klimaprojekter, der sikrer mad og skaber indkomst til de familier, der er hårdest ramt.
- Projekter, der skal sikre integration og mindske konfliktniveauet i områder med mange mennesker på flugt.
- Uddannelse og viden til børn og voksne om farerne ved miner og anden ueksploderet ammunition.