Kvinde, der høster bananer

Vand blev kilden til vild forvandling

En 2,5 kilometer lang vandkanal udgravet af Folkekirkens Nødhjælp har skaffet vand til hundredvis af familier i det tørkeramte Etiopien.

© Bax Lindhardt

Flere end 200 familier i Etiopien har på få år forvandlet deres marker og køkkenhaver til frodige oaser. Det skyldes en 2,5 kilometer lang vandkanal, som fører vand fra den nærmeste flod rundt i en hel landsby.

Mød fire af personerne her.

Fra forældreløs til engelsklærer

30-årige Tajudin Abubeker og hans familie bor i det sydøstlige Etiopien. Her rammer klimafordringerne hårdt. De sidste syv år har det ikke regnet regelmæssigt, og de seneste tre år er der næsten ikke faldet noget vand.

Alligevel bugner hans marker med tomater og chili. Rundt om huset vokser bananer og mangoer, og han har lige høstet et par sække kaffebønner.

Tajudins frodige oase er lidt af et særsyn i denne del af Etiopien, der er ramt af den værste tørke i mere end 40 år. Mange eksperter mener endda, at det er den værste i 70 år. Foto: Bax Lindhardt

Sammen med den globale fødevarekrise og eftervirkningerne af corona har tørken kastet det østlige Afrika, også kendt som Afrikas Horn, ud i en voldsom sultkatastrofe. Her dør et menneske af sult hvert 48. sekund.

Men ikke i det område, hvor Tajudin Abubeker og familien bor. Årsagen er et 2,5 kilometer langt kanalsystem, som Folkekirkens Nødhjælp fik udgravet i 2020.

Vandet i kanalerne kommer fra en større flod cirka 3 kilometer fra landsbyen. Her hentede familierne før vand i store tunge dunke. Men nu løber vandet rundt mellem landsbyens huse og kan både bruges som drikkevand og til landbrug. Det har forvandlet området til grønne plantager, og det har ændret tilværelsen for flere end 200 familier.

“Jeg har fået mulighed for at arbejde hårdt og ændre vores liv. Det gør mig glad og stolt”
Tajudin Abubeker

Tajudin mistede sine forældre som ung teenager og måtte droppe ud af skolen for at forsørge sig selv. Det var ikke altid nemt, og derfor betyder det meget for ham, at han nu kan tage sig godt af sin kone og børn. Familiens mange nye afgrøder er med til at sikre en fast indkomst. Det har også betydet, at Tajudin har haft råd til at tage sig den uddannelse, han altid drømte om.

Tajudin på skolen, hvor han underviser i engelsk fem dage om ugen. Foto: Bax Lindhardt.

”Jeg har fået en diplomuddannelse og er certificeret engelsklærer,” siger han og fortæller, at fem dage om ugen underviser han børnene på den lokale skole.

Tajudin har også haft mulighed for at bygge et nyt og større hus til sig selv og familien. Det gamle hus har han beholdt. Det fungerer som skur, men det minder ham også om, hvor meget han har opnået på kort tid.

Se Tajudins hjem og familie

Bananer giver penge og skygge

Lidt derfra bor Adbuu Abdaa. Den 48-årige mand inviterer os ind i sit køkken og viser, at han netop har fået et nyt komfur, som udleder mindre sod og bruger meget lidt træ til brændsel.

Siden kanalen blev bygget, har vores liv virkelig ændret sig

”Siden kanalen blev bygget, har vores liv virkelig ændret sig. Før havde vi også halm på taget, men nu har jeg haft råd til at få metalplader på, ” forklarer han.

Ligesom mange af de andre familier, dyrker han i dag tomater, løg, rødbeder, sødekartofler og meget andet.

”Vi kan dyrke alt, som kræver vand. Vi er ikke længere afhængig af regnsæsonen, og jeg er så taknemmelig for, at vi kan dyrke mangotræer og bananer, fordi træerne giver skygge, og vi kan sidde under dem, når det er alt for varmt.”


Adbuu Abdaa kan nu dyrke bananer på grund af den lange vandkanal, som fører vand fra den nærmeste flod rundt i hans landsby © Bax Lindhardt

Vil du hjælpe mennesker som Adbuu?

Med din støtte kan Folkekirkens Nødhjælp skabe bæredygtige klimaløsninger, der fremtidssikrer udsatte familier i hele verden.

Hjælp hver måned

Massevis af mangoer

Et par huse derfra bor Fatuma Ahmed Muhammed. Hun fortæller også, hvor meget det betyder, at hun og de andre familier nu har skygge omkring deres huse.

”Solen kan være rigtig hård, og det har altid været svært for dyrene og for os, fordi vi ikke kunne finde nok skygge. Førhen hentede vi vand ved floden, men det skulle bæres meget langt, og der var ikke nok til at vande afgrøder og træer, ” forklarer hun og tager en mango ned fra et af træerne og viser den frem.

”Det har aldrig været muligt at dyrke mangoer og bananer, før kanalerne blev bygget. Alt det, I ser her, var der ikke, ”
Fatuma

Hun bor sammen med sine børn og børnebørn, og hende store ønske er at købe mere land, så familien kan dyrke endnu flere afgrøder.

Siden kanalen blev bygget, har Fatuma også haft mulighed for at dyrke papaya. Foto: Bax Lindhardt.

Fuld fart på fremtiden

I udkanten af landsbyen bor 32-årige Jamal Shafii. Han bor med sin kone og fire børn.

”Inden kanalen blev bygget, havde jeg ingenting. Jeg arbejdede mest som daglejer på andres marker for at tjene penge nok. Nu har jeg tre køer, en motorcykel og et nyt hus, ” siger han og forklarer, at kanalen er skyld i, at han kan dyrke avokadoer, tomater og meget andet, som han kan sælge for en god pris på markedet. Noget af det første, han købte for pengene, var en motorcykel.

”Den bruger jeg til at transportere mine varer til markedet, og det gør, at jeg kan sælge rigtig meget ad gangen. Jeg bruger den også til taxakørsel, og det er en god ekstra indkomst. Mange i byen er glad for, at jeg har den, siger han.

Motorcyklen giver Jamal mulighed for at transportere sine varer til markedet. Foto: Bax Lindhardt.

Vil du gøre en forskel for mennesker, som dem du har mødt her i artiklen? Giv et bidrag til vores arbejde

Twitter LinkedIn Facebook