Sommerens VM i fodbold er skudt i gang. De mange fodboldkampe rimer på mange flyrejser, og det har flere end 50 professionelle fodboldspillere fra en række lande valgt at tage personligt klimaansvar for på en helt ny måde.
Et nyt initiativ opfordrer spillerne ved fodbold-VM til at kompensere for deres flyrejser til og fra Australien og New Zealand gennem Folkekirkens Nødhjælps klimaarbejde i Uganda eller gennem WWF’s arbejde i værtsnationerne Australien og New Zealand.
Initiativet er det største klimainitiativ, ledt af spillere, der er set i fodboldens historie, skriver The Guardian, og har derfor også vækket interesse hos medier verden over.
Bag initiativet står den danske landsholdsspiller og klimafortaler for Folkekirkens Nødhjælp Sofie Junge Pedersen, der til daglig spiller i Inter Milan, og organisationerne Football for Future og Common Goal.
“Fodboldspillere flyver verden rundt til kampe og turneringer. Vi kan ikke undgå at udlede drivhusgasser, så længe der ikke findes grønne flybrændstoffer. Men vi kan tage ansvar ved at kompensere for vores flyrejser. Kompensation er imidlertid kun ét enkelt skridt på vejen. Vi skal reducere vores generelle CO2-udledninger og gå foran og inspirere verdens 3,5 milliarder fodboldfans til at passe på klimaet,” siger Sofie Junge Pedersen.
Der er bred opbakning fra spillertruppen på det danske landshold og spillere fra andre VM-nationer til at indgå en klimakontrakt med Folkekirkens Nødhjælp. Fodboldspillere fra nær og fjern melder sig fortsat ind i initiativet siden det blev offentliggjort den 13. juli 2023.
“Jeg opfordrer mine fodboldkolleger til at tage ansvar for deres CO2-udledninger. Vi kan ikke spille, hvis der er 50 graders varme eller banerne står under vand. Men allerhårdest går det ud over udviklingslandene, som har den mindste andel i udledningerne. De oplever tørker og oversvømmelser, deres afgrøder dør, og millioner af mennesker mangler mad. Det er dybt uretfærdigt.”
Sofie Junge Pedersen, landsholdsspiller og klimafortaler for Folkekirkens Nødhjælp.
En støtte til de hårdest ramte
Med en klimakontrakt støtter fodboldspillerne de mennesker og samfund i udviklingslandene, der er hårdest ramt af klimaforandringer. Det sker gennem en vifte af aktiviteter, der gavner klimaet globalt og landbrugssamfund i Uganda lokalt; blandt andet træplantning på marker, i haver og læhegn, nye klimaresistente afgrøder og anden klimatilpasning og investeringer i klimainnovation.
“Det er udviklingslandene, der betaler den største pris for klimaforandringerne, som de har den mindste aktie i. De oplever tørker og oversvømmelser, deres afgrøder dør, og millioner af mennesker mangler mad. Det er dybt uretfærdigt,” siger Sofie Junge Pedersen.
Folkekirkens Nødhjælp glæder sig over fodboldspillernes klimainitiativ:
“Vi er fulde af beundring for vores klimafortaler Sofie Junge Pedersen og for alle de fodboldspillere, der sætter klimaet og verdens mest udsatte på dagsordenen op til VM. Klimakompensation og træplantning er alene et supplement til den grønne omstilling af verden. Men med dette initiativ viser de danske fodboldspillere klimaansvarlighed og er forbilleder for alle verdens sportskvinder – og mænd,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Sofie Junge har måtte udgå af årets VM på grund af en skade, men står fortsat i spidsen for klimainitiativet.
Læs mere om vores klimaarbejde