Illustration: Bæredygtige klimagaver fra Folkekirkens Nødhjælp.

6 tips til en mere klimavenlig hverdag

Vil du leve en mere klimavenlig hverdag? Find tips og tricks lige her

Find inspiration til, hvordan du kan bidrage til en mere bæredygtig verden. Her er tips til både store og små klimavenlige handlinger, der alle sammen er med til at gøre en forskel.

1. Ændr dine internetvaner en smule

Det er blevet en naturlig del af de flestes hverdag at google, streame serier og være på sociale medier.

Selvom du nok ikke ser nogen sort røgsky komme fra TV’et, mobilen eller tabletten, så er vores internetvaner dybt belastende for klimaet. Ifølge Videnskab.dk så udleder internettet lige så meget CO2 som den samlede flytrafik.

Her har vi samlet 3 gode råd til klimavenlig digital færden:

  • Skift Google ud med Ecosia

Hvis du skifter din søgemaskine ud med Ecosia, så er du med til at plante træer verden over. Indtægterne fra søgemaskinens reklamer går nemlig til træplantningsprojekter.

søgemaskinen ecosia logo
  • Skru bare lidt ned for kvaliteten

Den mest klimavenlige streaming er at klappe skærmen i og simpelthen helt lade være. Meeeen hvis du nu alligevel lige skal se det nyeste afsnit af din serie, så kan du overveje dette tip:

Skru bare lidt ned for opløsningen af det, du ser. Jo højere oplæsning, jo større dataforbrug.

På Netflix bruger du eksempelvis cirka dobbelt så meget data ved at gå fra mellemkvalitet til høj kvalitet.

  • Skift ‘skyen’ ud med røg

Det kan virke bizart. Men hvis vi vil ændre vores datavaner, så kræver det en ændring af måden, vi tænker på.

Når vi taler om ‘data er i skyen’ kan det nemlig være problematisk. I magasinet Perspektiv forklarer research og innovationspecialist Lea Schick nærmere:

Vi ser ikke rygende skorstene for os. Men i realiteten består »dataskyen« af massevis af tykke kabler, der kravler hen over havbunden, eller er gravet ned i jorden og kæmpemæssige datacentre med servere, der bruger enorme mængder strøm og udleder så meget varme, at der skal bruges endnu mere energi på at nedkøle dem
Lea Schick, research og innovationsspecialist

Et bud på at ændre denne tankemåde er at tænke på ‘skyen’ som røg. For internetskyen er vistnok usynlig i hverdagen. Men den er langt fra usynlig i klimaregnskabet.

2. Skab brugbare ting

Skab brugbare ting til dig selv og andre, der erstatter køb af nyt.

Når du laver upcycler og genbruger ting, er du med til at skabe en mere bæredygtig verden.

Og hvis ikke du selv sidder inde med gamle duge, jeans eller restgarn, så kan det være du kan finde det i din lokale genbrugsbutik.

Her har du fx en opskrift på hæklede rondeller, der kan bruges igen og igen. På den måde slipper du for at købe engangsvatrondeller.

hæklede grønne rondeller
Opskrift på hæklede rondeller

Du skal bruge en hæklenål 4 til denne opskrift, og to garntråde på én gang. Du kan eventuelt lave dine rondeller i to forskellige farver. Brug gerne bomuldsgarn, der er mild mod din hud.

1) Start med at lave en magisk ring

2) Derefter slår du tre luftmasker, og derefter 11 stangmasker ned i ringen. Til sidst hæfter du den sidste af stangmaskerne, med den øverste af de tre luftmasker. Dette gør du ved at tage hæklenålen igennem begge masker.

3) Du slår nu yderligere tre luftmasker op, der udgør den første stangmaske.

4) Dernæst laver du to stangmasker i den første stangmaske, altså ved at tage hæklenålen under den øverste del af stangmasken, for at hele rondellen hænger sammen.

5) Efterfølgende laver du tre stangmasker i hver maske, hvor du hver gang sørger for at komme under den nedenstående stangmaske.

6) Til sidst hæfter du på samme måde som før.

7) Klip derefter garnet og nyd dine nye rondeller.

Rondellerne kan vaskes i vaskemaskinen, når du alligevel vasker håndklæder og lignende.
God fornøjelse!

Se også: Få tips til upcycling

3. Giv dit tøj en lufter

vasketøj, der suser i vinden

Hver vask slider på tøjets kvalitet, og så stammer cirka 50% af dit tøjs CO2-aftryk fra vaskemaskinen. Når din vaskemaskine bruger energi og vand, så slider det altså også på klimaet.

Ofte kan din t-shirt nemlig overleve endnu en dag, når den har hængt et par timer i den friske vind.

Lugter dit tøj ikke for slemt og er pletterne få, så kan du altså med fordel fjerne pletterne i håndvasken og lufte tøjet i haven, på altanen eller ved vinduet.

4. Dyrk selv

Dyrk dine egne urter, grøntsager og frugter. Når du dyrker dine egne grøntsager eller urter bidrager du til en mere bærdygtig fremtid ved at spare på transport og emballage. Jo kortere, der er fra jord til bord, jo bedre for klimaet.

Du behøver ikke en have for at kunne blive mere selvforsynende, du kan også dyrke grønt i vindueskarmen. Derfor er der her en opskrift til køkkenhaveentusiasten på, hvordan du dyrker dine helt egne østershatte.

Sådan dyrker du dine egne østershatte

En ren plastspand med låg eller en plastikpose som er ca. 1-1.5 liter
100 g mycelium
1 kg kaffegrums
Åndbar tape, f.eks. sportstape eller malertape

Mycelium kan du købe på nettet. Mycelium er svampesporer, som skal blandes med kaffegrumset for at svampene kan opstå.

Kaffegrums er ideelt til at gro svampe i, da det på forhånd er kogt og derfor fri for bakterier. Samtidig er der stadig masser af næring tilbage, så det er faktisk en spildt ressource, når det bare bliver smidt ud.

Sæt derfor en uges tid af til at indsamle kaffegrums hjemme hos dig selv. Du kan samle det i en desinficeret beholder med låg og sætte den på køl, indtil du har den rigtige mængde kaffegrums. Nu er du klar til at dyrke svampe:  

1. Forbered din beholder
Du skal starte med at skære 2-4 runde huller i din desinficerede plastspand eller 1-2 cm riller i din plastikpose. Hullerne i spanden skal ca. have en diameter på 1 cm. Derefter sætter du åndbar tape over hullerne, f.eks. sportstape eller malertape.

2. Bland indholdet
Nu skal du blande dit kaffegrums grundigt med dit mycelium i spanden eller posen. Bagefter skal du presse indholdet godt sammen. Nu kan du sætte låget på spanden eller lukke posen.

3. Opbevaring
Du skal stille din spand eller pose et sted, hvor der er stuetemperatur og mørkt, det kan f.eks. være et køkkenskab.
Du kan kigge til indholdet et par gange om ugen for at tjekke, om myceliet spreder sig. Det kan du se ved, at det hele bliver hvidt med hår. Det tager omkring 2-3 uger.

4. Svampene begynder at gro
Når indholdet er helt hvidt, så finder du et sted til din spand eller pose, hvor der er omkring 15-20 grader, men ikke i fuld sol.
Nu vil svampene begynde at gro. Du skal ikke fjerne den tape, du har sat på. Den kan svampene godt gro ud igennem. Efter 1-2 uger vil du kunne se de første svampe.
Når svampene er vokset ud, er det vigtigt, at du husker at sprøjte dem dagligt med vand, så de ikke tørrer ud.

Nu kan du høste dine egne østershatte, velbekomme.


5. Vælg grøntsager og bær i sæson

3 madspildsplakater til download

Gør kurven mere klimavenlig!

Når du spiser efter sæson, så gør du kurven mere klimavenlig, der er nemlig brugt langt mindre energi på at køle, fryse og transportere grøntsager i din kurv. Her kan du hente tre plakater, der hjælper dig med at se, hvilke bær og grøntsager, der er i sæson.

Hent plakater

6. Giv klimavenlige gaver

Her er ni ideer til klimavenlige gaver, du kan give til fødselsdag, jul – eller i værtindegave.

  • Giv din tid i gave

Du har måske givet kramme-klippekort til din mor, da du var barn.

Som voksen er tid en sparsom ressource. Nogle af de allerbedste gaver at modtage, er gaver, der er blevet brugt tid på. Eller hvor du dedikerer din tid til dem, du holder jul med. Gør du dette, kan du med fordel finde en dato med det samme, så modtageren ved, at du agter at føre det ud i livet.

Nogle idéer til gaver, hvor du giver din tid er: En aften med 3 retters menu (hvor du er kokken), massage-klippekort, picnic, quizaften eller en tur på keramikværksted.

  • Giv oplevelser (tæt på)

Museer, slotte, udstillinger eller hvad I ellers har tæt på. Oplevelser sammen skaber minder – og det er ofte de allerbedste gaver.

  • Giv gavekort til det lokale supermarked

Et tip til klimavenlige gaver er kun at købe gaver, som folk har brug for.

Hvis der skal mad på bordet i hverdagen, så skal der handles ind. Hvis ikke du allerede vidste det, så har de fleste supermarkeder i Danmark mulighed for gavekort, bl.a. Rema1000 og Coops butikker.

  • Giv gaver, der holder

Brug og smid væk-kulturen er dyr for klimaet. Du kan med fordel give gaver, der erstatter engangsbrug med noget, der kan bruges igen og igen og igen.

Det kunne være en god og holdbar drikkedunk, genbrugelige vatpinde, hæklede rondeller eller klude mv.

  • Giv genbrugsguld

I vores øjne bliver ting kun mere værd, når de tidligere er blevet værdsat af en anden. Også selvom prisen ikke afspejler det.

FN’s klimapanel udråber gang på gang vores unødvendige overforbrug som et kæmpe klimaproblem. Når du ser værdi i ting, der tidligere er blevet værdsat af andre, så er du med til at gøre en forskel i kampen for at mindske klimaforandringerne.

Du kan gå på gavejagt i en af vores over 100 butikker landet over. Find din nærmeste butik.

  • Giv lokalt producerede gaver

Det er for det meste en klar fordel for klimaet, hvis du køber danskproducerede gaver. Så sparer du nemlig klimaet for en flyvetur eller to, når varerne skal transporteres til Danmark.

  • Giv en klimagave

Du kan også give klimahjælp i gave. Lige nu mærker børn og voksne konsekvenserne af klimaforandringerne på egen krop. Se hvordan du kan hjælpe ved at give klimahjælp i gave.

  • Giv delikatesser og kvalitetsråvarer

Lækre og bæredygtigt producerede råvarer koster ofte lidt flere penge, end du normalt vil give. Derfor er det også en lækker gave at få nogle luksus råvarer til køkkenet. Det kunne være olier og salte – eller hvad du kan finde på.

Vi skal i køkkenet under alle omstændigheder. Denne gave gør hverdagen bare lidt mere luksus.

  • Giv hjemmelavede gaver

Det er ikke udelukkende børn, der kan give hjemmelavede gaver.

Du kan sy, strikke, male, skrive, bage lige i hjertet på dem, du holder af.


Vil du blive endnu klogere på, hvad du kan gøre for klimaet?

Her er tre podcast du kan lytte til:

Kort om klimaet

Kort om klimaet udkommer hver dag klokken 08:00. Du kan altså supplere din havregrød med 6-7 minutters dugfriske klimanyheder.
Podcasten har været i luften en uge og har været omkring fynske klimamink, Afrikas største vandkraftværk og ladestationer på containerskibe.
Du kan lytte med her: Spotify.

Hverdagens klimahelte

I podcasten Hverdagens Klimahelte mødes journalist Lene Outzen Foghsgaard med hverdagens klimahelte for at snakke om stort og småt.
Du finder samtaler om grønne aktier, bioetik og køkkenhaver. Alle former for klimahelte er velkommen – også dig. Du kan lytte med her: Spotify, Podimo, Apple Podcasts.

Klima for børn

I podcasten Klima for børn møder du Lulu og Max på 10 og 13 år som sammen prøver at finde hoved og hale i alt det med klimaet.
Har du børn eller børnebørn? Så kan Klima for børn være et godt sted at starte med at få klima i lyttebøfferne.
I kan lytte med her: Spotify, Podtail, Apple Podcasts.


5 gode tips til at undgå madspild

Hvis du opbevarer dine råvarer rigtigt, kan de holde meget længere!
Vidste du fx, at hvis du opbevarer kartofler og æbler side om side,
så modvirker det, at kartoflerne spirer og øger holdbarheden? Hent de 5 tips til, hvordan du kan bekæmpe madspild i din madlavning.

Hent tips her
Twitter LinkedIn Facebook