Lyden af metal mod metal runger inde fra en lille restaurant i det sydlige Sudan. Læs med i den her artikel, hvor du bliver inviteret med Rosala og Viola på arbejde.
Den ene af restaurantens to ejere, 29-årige Viola Alamin, er i gang med at forberede fladbrød til dagens menu. Sveden drypper af hende, mens hun knokler for at blive klar til at tage imod gæsterne sammen med 22-årige Rosala Ismail.
Vores restaurant bringer folk sammen. Vi kender teknikkerne til at lave den traditionelle mad, som alle kan samles om. Vi tiltrækker folk fra hvert vores område, som kommer og spiser den samme mad, og vi samarbejder om forretningen. Det opmuntrer til fred.Viola Alamin
“Det var ikke meningen, at der skulle være en strid mellem os. I dag er vi som søstre. Vores fælles mål er bare at være sammen og samarbejde om vores forretning,” fortæller Rosala Ismail.
De to unge kvinder kommer fra hver deres lokalsamfund, der i årevis har kæmpet om det samme område og de samme ressourcer. Derfor lå det langt fra i kortene, at de skulle danne makkerpar.
Selvom Rosala og Viola aldrig havde mødt hinanden – eller andre fra den andens samfund – har de fundet ud af, hvor meget de har til fælles. De sætter begge stor pris på at lave mad, fortæller de, imens duften i rummet afslører dagens menu.
Jeg elsker at lave mad. Det er især vores traditionelle mad, som folk kan lide, og det vi får profit ud af. Det er profitten, der motiverer mig til at give endnu mere i vores arbejde.Rosala Ismail
Iværksætteri skaber langsigtede løsninger
Det, jeg tjener på restauranten, bruger jeg på mad til mine børn, og jeg forsøger også at betale deres skoleudgifter, men det er ikke helt nok.Viola Alamin
Arbejdet i restauranten kommer også deres familier til gavn.
Før hun åbnede restauranten, var det Rosalas mand, der tjente pengene i hjemmet. Nu er hun hovedforsørgeren, og det er hun stolt af. Med god grund.
Ifølge FN er 25,6 millioner mennesker, over halvdelen af befolkningen i Sudan, ramt af akut sult, og for første gang i syv år er der erklæret hungersnød i dele af landet. Derfor er der bug for langsigtede løsninger, der kan hjælpe kvinder som Rosala med at tjene penge og få sat gang i den lokale økonomi.
Rosala bor sammen med sin mand og to børn. Der er kommet helt andre boller på suppen for hendes familie, efter hun blev en del af projektet.
Ikke nok med, at hun er blevet hovedforsørgeren i hjemmet og har betalt for, at hendes mand er begyndt i skole, har hun også fundet sin plads i samfundet.
Viola er enlig forsørger til sine fire børn. Inden hun begyndte i projektet, var hun lærer i sin landsby, men restaurantens succes skaber flere muligheder for hende og familien.
Traditionelle metoder mod madspild
Vores mad er meget sund og indeholder ingen kemikalier – ikke engang i olien.Viola Alamin
Ligesom over 300 andre mennesker i området, deltog Rosala og Viola for to år siden i et projekt, hvor de fik mulighed for at opstarte deres restaurant. Restauranterne skulle drives i et samarbejde på tværs af forskellige etniske samfund, der længe har bekriget hinanden.
Samtidig skulle projektet være med til at mindske madspild og få det meste ud af alle ressourcer. Blandt andet blev unge undervist af ældre i traditionelle opskrifter og metoder som for eksempel konservering.
Det får maden til at række endnu længere i perioder med sult.
I Sudan er det svært at dyrke jorden uden for regntiden, og derfor er det vigtigt, at man er godt forberedt til de tørre tider. En naturlig del af hverdagen i restauranten går med konservering af alt fra vilde frugter til kornsorten sorghum, så maden kan gemmes.
Vi tager græskar og piller det. Bagefter skærer vi det ud og fjerner den indre del. Så lægger vi det til at tørre et rent sted, hvor der ingen vind er. Når det er tørret, kan vi gemme det, indtil vi får brug for det.Viola Alamin
Kvinderne har ofte svært ved at få maden til at række, men deres samarbejde giver mulighed for at lære af hinanden.
I deres samspil opstår nye idéer og løsninger.
“I meget tørre perioder kan madvarerne koges, og de vil stadig indeholde den samme smag og næring. Præcis ligesom det, du henter fra haven.”
Mad- og menneskekundskab
Dagens måltid begynder at tage form i det lille køkken, og imens de hakker løg, snakker de om deres forretning. De har fået smag for succes, efter at deres hårde arbejde i restauranten har båret frugt.
Fire år inde som restaurantejere er de blevet iværksættere helt ind til benet.
Men profitten kommer ikke af sig selv, og der ligger mange tanker bag. De to restaurantejere har fundet ud af, hvad der virker og har lagt en forretningsstrategi.
Både fordi de har lært mange teknikker til madlavning, men også fordi projektet lærte dem, hvordan man arbejder med forskellige slags mennesker, forklarer Rosala.
Det er vigtigt med den sociale interaktion. Når du har en god kommunikation med andre mennesker, vil de opsøge dig. Det er det, der gør, at vores restaurant er en smule mere travl end de andreViola Alamin
Om situationen i Sudan
- Situationen i Sudan eskalerede i april 2023 på grund af voldelige sammenstød i hovedstaden Khartoum mellem sudanesiske hær og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF).
- 10,2 millioner mennesker er tvunget på flugt.
- Knap 25 millioner mennesker i Sudan har brug for humanitær hjælp. Det er knap halvdelen af befolkningen.
- Mere end halvdelen af Sudans befolkning er lige nu ramt af akut sult. Senest er der udbrudt hungersnød i en flygtningelejr i det nordlige Darfur.
- Konflikten i Sudan har frataget millioner af sudanesiske børn muligheden for at tage en uddannelse. I dag går 19 millioner børn ikke i skole.