Whistleblower ordning

I Folkekirkens Nødhjælp har vi tradition for at fremme etisk adfærd og en mission om at opretholde integritet, gennemsigtighed og ansvarlighed.

Som det nyeste element til vores eksisterende rapporteringskanaler har vi introduceret Folkekirkens Nødhjælp Whistleblowerordning.

Ordningen supplerer vores eksisterende FKN Klagesystem ved at tilbyde en ekstra, sikker og fortrolig platform specifikt til rapportering af alvorlige forseelser og overtrædelser inden for vores organisation. 

Kontakt

Investigations Advisor, Anna Katrine Hansen, akha@dca.dk

FKN Whistleblowerordningen sikrer, at du kan tale frit og sikkert, og at dine bekymringer bliver behandlet med den største omhu og fortrolighed. Ordningen medvirker til at opretholde en kultur baseret på tillid, etisk adfærd og ansvarlighed på tværs af alle vores globale operationer. 

Hvis du er klar til at indsende en rapport, bedes du klikke her. Hvis du har brug for mere information for at sikre, at du bruger den mest passende rapporteringskanal, kan du læse videre nedenfor. 

Hvad er Whistleblowing?

Whistleblowing er en fortrolig rapportering fra en eller flere personer, der vedrører alvorlige overtrædelser eller forseelser på arbejdspladsen. For at blive klassificeret som whistleblowing skal rapporteringen være i offentlighedens interesse og omhandle alvorlige overtrædelser, der sker, allerede er sket, eller som vil ske i fremtiden. 

Whistleblowing handler ikke om at rapportere mindre klager eller personlige stridigheder. Whistleblowing omhandler sager, der påvirker integriteten af vores arbejde, såsom strafbare handlinger, overtrædelser af politikker, eller handlinger der udgør en fare for sundhed, sikkerhed eller miljø.

Ved at opfordre og beskytte whistleblowere søger Folkekirkens Nødhjælp at fremme en kultur med åbenhed, hvor alle føler sig tryg til at tale imod uretfærdigheder uden frygt for repressalier. 

Hvem kan rapportere?

FKN Whistleblowerordningen er designet til personer, der er tæt involveret i Folkekirkens Nødhjælps arbejde, og som har indsigt i potentielle forseelser, juridiske overtrædelser eller brud på etiske standarder inden for organisationen. 

Dem, der kan bruge Whistleblower-ordningen er: 

  • Medarbejdere 
  • Medlemmer af Folkekirkens Nødhjælps råd 
  • Øverste ledelse 
  • Bestyrelsen 
  • Praktikanter 

For personer, der ikke falder ind under en af disse grupper, såsom partnere, modtagere, donorer eller frivillige, har Folkekirkens Nødhjælp andre rapporteringskanaler, såsom FKN Klagesystemet, som er bedre egnet til at håndtere en bredere vifte af bekymringer. På den måde er formålet, at alle har de rette kanaler til indberetning samtidig med, at effektiviteten og integriteten af whistleblower-ordningen sikres.

Personer, der falder udenfor Folkekirkens Nødhjælps Whistleblowerordnings omfang skal være velkomne til at bruge den Danske Nationale Whistleblowerordning

Hvad skal rapporteres?

FKN Whistleblowerordningen er designet til rapportering af alvorlige overtrædelser, der kan skade Folkekirkens Nødhjælps integritet eller operationer, såsom: 

Lovovertrædelser 

  • Tyveri
  • Seksuelle overgreb 

Overtrædelser af arbejdsmiljøregulering

  • Usikre arbejdsvilkår 
  • Aktivt at bringe medarbejderes eller andres sikkerhed i fare 

Overtrædelser af miljølovgivning

  • Ulovlig affaldsbortskaffelse 
  • Ødelæggelse af beskyttede habitater 

Alvorlige etiske overtrædelser 

  • Bestikkelse eller korruption 
  • Interessekonflikter 

Økonomiske forseelser

  • Bedrageri
  • Svindel med leverandører 

Alvorlige overtrædelser af FKNs adfærdskodeks og relaterede politikker

Herunder overtrædelser af Folkekirkens Nødhjælp antikorruptionspolitik, Folkekirkens Nødhjælp børnebeskyttelsespolitik, Folkekirkens Nødhjælp politik for forebyggelse af seksuel udnyttelse, misbrug og chikane.

Overtrædelser af EU-lovgivning

Der falder indenforEU’s Whistleblower Direktiv 2019

  • Overtrædelse af reglerne om hvidvaskning af penge 
  • Markedsmanipulation 

Alvorlige overtrædelser af dansk lov 

  • Bestikkelse af offentlige embedsmænd 
  • Overtrædelse af arbejdsmiljøloven 

Ovenstående er kun eksempler og ikke en udtømmende liste.

Hvis du er i tvivl om noget falder indenfor FKN Whistleblowerordningen, er du velkommen til at rapportere det til os. Hver rapportering vil blive vurderet ved modtagelse. Hvis sagen falder inden for ordningens rammer, vil den blive behandlet af vores undersøgelsesrådgiver. Hvis ikke, vil du blive vejledt om den mest passende rapporteringskanal. 

Beskyttelse af Whistleblowere

Folkekirkens Nødhjælp er forpligtet til at yde beskyttelse af whistleblowere, der rapporterer bekymringer i god tro. Vi forstår godt, at det kan være skræmmende at træde frem med oplysninger om alvorlige forseelser eller overtrædelser, og vi vil sikre, at du føler dig tryg og støttet gennem hele processen. 

FKN Whistleblowerordning tilbyder flere lag af beskyttelse, både gennem vores interne politikker og i overensstemmelse med EU og Dansk lov. 

1) Beskyttelse mod repressalier

Folkekirkens Nødhjælp forbyder enhver form for repressalier mod personer, der i god tro rapporterer bekymringer. Det betyder, at hvis du rapporterer, vil du ikke blive mødt med negative konsekvenser som: 

  • Suspension eller fyring 
  • Degradering eller manglende forfremmelse 
  • Omplacering eller lønnedgang 
  • Negative præstationsvurderinger 

2) Fortrolighed og anonymitet

Folkekirkens Nødhjælp er forpligtet til fortrolighed overfor whistlebloweres. FKN Whistleblowerordningen sikrer: 

  • Identitetsbeskyttelse: Din identitet vil ikke blive afsløret uden dit udtrykkelige samtykke. Kun autoriseret personale vil have adgang til din rapport, og al information vil blive behandlet med streng fortrolighed. 
  • Anonym Rapportering: Systemet giver dig mulighed for at rapportere anonymt og kommunikere anonymt med efterforskerne. Dette sikrer, at dine bekymringer bliver behandlet uden at afsløre din identitet. 

3) Særlige beskyttelsesrettigheder

Den danske Whistleblowerlov giver juridisk beskyttelse før, under og efter, at du rapporterer. Dette inkluderer beskyttelse mod ethvert ansvar eller sanktioner for at bryde din tavshedspligt, når oplysningerne vedrører forhold omfattet af Whistleblower-ordningen. 

4) Beskyttelse for hjælpere

Hvis nogen hjælper dig i rapporteringsprocessen, f.eks. juridiske rådgivere eller kolleger, er de også beskyttet mod repressalier i henhold til dansk lov.

5) Støtte

Vi tilbyder støtte gennem hele processen:

  • Vejledning og kommunikation: Vores undersøgelsesrådgiver vil være din kontaktperson og vil give opdateringer og vejledning under hele undersøgelsen.
  • Adgang til ekstern rapportering: Hvis du ikke er tilfreds med, hvordan din rapportering håndteres internt, eller hvis du mener at sagen er for alvorlig til at blive håndteret inden for Folkekirkens Nødhjælp, kan du også rapportere direkte til Den Nationale Whistleblowerordning, som tilbyder yderligere tilsyn og beskyttelse.

Hvis der forsøges nogen form for repressalier mod dig, vil Folkekirkens Nødhjælp tage øjeblikkelig handling for at beskytte dine rettigheder og holde de ansvarlige parter ansvarlige.

Sådan rapporterer du

1) Forbered dine oplysninger

Før du indsender en rapport, skal du tage dig tid til at samle og organisere de oplysninger, du har. Jo flere detaljer du kan give, jo mere effektivt kan vi undersøge sagen. Overvej at inkludere:

  • Specifikke detaljer om hændelsen, såsom datoer, steder og dem, der er involveret.
  • Eventuelle understøttende beviser du har såsom dokumenter, e-mails eller fotografier.
  • En klar beskrivelse af bekymringen og hvorfor du mener, det er en overtrædelse af Folkekirkens Nødhjælps politikker eller lovmæssige standarder.

2) Få adgang til rapporteringsportalen

Når du er klar til at rapportere, kan du få adgang til vores sikre whistleblower rapporteringsportal ved at klikke på linket på denne side. Portalen administreres af en ekstern leverandør for at sikre det højeste niveau af fortrolighed og sikkerhed for din rapport.

3) Udfyld rapporteringsformularen

I portalen vil du blive guidet igennem en formular, hvor du kan uddybe dine bekymringer. Formularen vil bede om:

  • Din identitet (valgfrit):Du kan vælge at være anonym eller give dine kontaktoplysninger. Hvis du indsender din rapportering med din identitet, gør det det lettere for os at følge op for yderligere oplysninger, men anonyme rapporter accepteres også.
  • Detaljerne i din rapport: Giv en omfattende beskrivelse af sagen, inklusive alle relevante oplysninger og beviser du har indsamlet.

4) Indsend din rapport

Efter du har udfyldt formularen og gennemgået dine oplysninger, skal du indsende din rapportering via portalen. Du vil modtage en bekræftelse på at din rapportering er blevet indsendt.

Hvad sker der herefter?

  • Bekræftelse: Du vil modtage en bekræftelse, og din rapportering vil blive gennemgået af vores undersøgelsesrådgiver.
  • Vurdering: Undersøgelsesrådgiveren vil vurdere om rapporten falder inden for rammerne af FKN Whistleblowerordningen og bestemme de passende næste skridt.
  • Undersøgelse: Hvis din rapport er inden for ordningens rammer, vil der blive foretaget en grundig og upartisk undersøgelse. Du vil blive kontaktet for yderligere oplysninger, hvis det er nødvendigt.
  • Resultat: Efter undersøgelsen vil du blive informeret om resultatet og eventuelle handlinger.
Har du brug for hjælp?

Hvis du har brug for hjælp til at indsende din rapportering eller har spørgsmål om processen, kan du kontakte vores undersøgelsesrådgiver på akha@dca.dk. Vi er her for at støtte dig og sikre at din rapportering håndteres med den største omhu og fortrolighed.

Hvis du er klar til at dele en alvorlig bekymring eller har været vidne til forseelser i Folkekirkens Nødhjælp, er FKN Whistleblowerordning en sikker og fortrolig måde at gøre det på.

Du kan vælge at rapportere anonymt eller inkludere dine kontaktoplysninger. Selvom vi accepterer anonyme rapporter, kan det hjælpe os med en mere grundig undersøgelse, hvis du inkluderer din identitet.

Klik venligst på knappen nedenfor eller scan QR-koden, som vil tage dig til rapporteringsformularen.

Ekstern Rapportering

Folkekirkens Nødhjælp vil gerne opfordre dig til at bruge FKN Whistleblowerordning og give os mulighed for at rette op på eventuelle forseelser, men hvis du ikke føler dig tryg ved at bruge FKN Whistleblowerordning, kan du benytte Den Nationale Whistleblowerordning.