© Kristian Skårhøj Andersen Elever arbejder på en workshop. Den såkaldte "omvendte luksusfælde"

Workshops

Ulighed, Klimaforandringer og Verdens Fattigste

Vi giver unge danskere mulighed for at stifte direkte bekendtskab med Folkekirkens Nødhjælps arbejde ude i verden og har til formål at engagere danske unge til at tage stilling til og reflektere over klimaforandringer, fattigdom og ulighed i verden.

I en tid, hvor covid-19 har vendt verden på hovedet og hvor det ikke har været muligt at opleve verden, forsøger vi i stedet at få verden til at komme til os gennem interagerende videoer og workshops med udgangspunkt i Folkekirkens Nødhjælps projekter i Malawi, Cambodia, Nepal og Palæstina. Videoerne og de enkelte workshops tager afsæt i de velkendte danske tv-koncepter ”Kender du typen?”, ”Luksusfælden” og ”Den store bagedyst”. I kan derfor forberede jer på en innovativ, interaktiv oplevelse hvor jeres elever er i centrum og får lov at mærke på egen krop hvordan det er at leve under helt andre leveforhold end dem de kender.

Alle workshops er gratis, men I dækker refusion af Folkekirkens Nødhjælps transportomkostninger og madudgifterne til workshoppen Madlavning med benspænd.

Eksempel på workshop – Ulighed (3 timer)

Inddeling i lokale familier

Eleverne vil blive tildelt roller baseret på lokale familier i lande, hvor Folkekirkens Nødhjælp arbejder. Med udgangspunkt i deres nye familier skal eleverne lære om deres livssituation samt researche om deres område og det arbejde familien laver. Information om familien og deres omstændigheder skal derefter deles med resten af klassen.

Den omvendte luksusfælde

For at få et indblik i hvordan de økonomiske forudsætninger kan være svære for familier der er påvirket af klimaforandringer, arbejdsløshed eller pludseligt opståede kriser som eksempelvis Covid-19, skal eleverne lægge et budget på baggrund af deres families livssituation. Skal pengene gå til mad, uddannelse, transport eller medicin? Og hvad gør man når man hvis man helt mister sin indkomst? Her vil det blive tydeligt hvordan man er nødt til at prioritere og sætte fokus på hvad eleverne syntes er de vigtigste faktorer i opretholdelsen af familiens liv.

Madlavning med benspænd

Eleverne vil også skulle opleve hvordan ulighed og mangler præger hverdagslivet i de lande Folkekirkens Nødhjælp arbejder i. Derfor skal vi gennem opskrifter fra vores partnere lære at lave lokal mad, men også under lokale omstændigheder. Derfor vil eleverne skulle lave mad med forskellige benspænd I processen.

Ulighedsquizzen

I ulighedsquizzen lærer man om hvordan ulighed fortolkes igennem de 17 verdensmål. Samtidig får eleverne et indblik i hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder aktivt for at bekæmpe ulighed. I quizzen skal vi både dyste, quizze og blive klogere.

Lærke fra NU © Kristian Skårhøj Andersen
Den omvendte luksusfælde
© Kristian Skårhøj Andersen
Inddeling i lokale familier
© Kristian Skårhøj Andersen
Madlavning med benspænd