Når 33-årige Mina Devi Sunar ser sig selv i spejlet, ser hun en viljestærk kvinde, der tør at hæve stemmen, når hendes medborgere får krænket deres rettigheder.
Men for bare få år siden turde Mina nærmest ikke engang at introducere sig selv for andre mennesker.
Før i tiden var jeg en meget stille og genert person. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville komme så langt.Mina Devi Sunar
I dag er Mina certificeret social mægler og hjælper andre med at gøre krav på deres rettigheder.
Man skal kende sine rettigheder, før man kan kæmpe for dem
Mina bor i Gauriganga i det sydvestlige Nepal sammen med sin mand og deres tre børn.
Størstedelen af beboerne i området har dalit-baggrund, og det er blandt andre dem, Mina hjælper i sin rolle som social mægler. Mennesker med dalit-baggrund bliver ofte udsat for diskrimination og social eksklusion. Det gælder særligt kvinder med dalit-baggrund. De oplever bl.a. at få begrænset deres muligheder for at søge arbejde, uddanne sig og gifte sig. Der er endda templer, de ikke har adgang til at besøge.
Men det er først for nyligt, at Mina og hendes medborgere er begyndt at kæmpe for dalitkvinders rettigheder i området. Som Mina forklarer, var der ingen, der kunne kæmpe for deres rettigheder før i tiden, fordi ingen havde fortalt dem, at de havde rettigheder.
Det ændrede sig, da Mina i 2018 deltog i et uddannelsesforløb med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp og vores partnerorganisation Dalit Women Rights Forum.
Gennem uddannelsesforløbet lærte Mina om lederskab, ligestilling og menneskerettigheder. Og hun lærte at tage kampen op, når hendes medborgere blev udsat for diskriminerende adfærd.
Efter jeg deltog i uddannelsesforløbet, turde jeg at råbe op. Jeg kommer selv fra en marginaliseret baggrund, så når jeg ser mennesker, der bliver diskrimineret, føler jeg altid en stor vilje til at støtte dem.Mina Devi Sunar
Mina bygger bro mellem borgerne og kommunalpolitikere
Efter uddannelsesforløbet besluttede Mina sig for at engagere sig i sin by, og i 2020 blev hun derfor certificeret social mægler.
Det gør mig virkelig stolt, at jeg hjælper mennesker, der bliver udsat for diskrimination, med at hæve deres stemmer.Mina Devi Sunar
Som social mægler er Minas rolle at være bindeleddet mellem borgerne og myndighederne i Gauriganga kommune. Hun er den primære kontaktperson for mennesker, der bliver udsat for vold, krænkende adfærd og manglende adgang til rettigheder i bydistriktet i Gauriganga.
Det fungerer sådan, at borgerne i bydistriktet i Gauriganga kan indberette deres sag til Mina. Hun indhenter herefter de nødvendige dokumenter for at kunne tage sagen videre eller hjælpe med at få kontakt til de rette myndigheder.
Som regel har Mina cirka 15 sager på et år. Hun har blandt andet hjulpet sine medborgere med at få certifikat på deres statsborgerskab, behandlet sager om vold i hjemmet og diskrimination af mennesker med dalit-baggrund.
For Mina har den største motivation til at engagere sig som social mægler været, at hun blev opmærksom på, hvor meget diskrimination særligt kvinder med dalit-baggrund bliver udsat for. Og samtidig kunne Mina se, at ingen af hendes medborgere råbte op om den umenneskeliggørende adfærd, de blev udsat for.
”Det lyder måske ikke som nogen stor rolle, men det er uden tvivl en rolle, der gør en stor forskel i den enkeltes liv”, siger Mina om den funktion, hun har som social mægler i bydistriktet.
Mina er, ligesom de andre sociale mæglere i bydistriktet, registreret hos kommunen. Hun har også fået et certifikat, som fungerer som et identifikationskort, hun kan bruge til at dokumentere sin rolle overfor både borgerne og myndighederne i Gauriganga kommune.
”Nu tør jeg banke i bordet foran kommunalpolitikerne”
Det motiverer Mina, at hun gør en forskel for andre i området. Hun er optaget af de udfordringer, som særligt kvinder og mennesker med dalit-baggrund står overfor. Og hun tør godt at hæve stemmen, når der er brug for det.
Men Mina har ikke altid været så selvsikker, som hun er i dag. Hun fortæller, at hun var meget genert og syntes, det var svært at tage ordet, før hun deltog i undervisningsforløbet. Om udviklingen, hun har været igennem, fortæller Mina:
Første gang jeg var i Dhangadhi for at deltage i undervisningen, fortrød jeg næsten. Jeg kan huske, jeg tænkte: ”Hvad laver jeg her? Jeg har ikke lyst til at sige noget, jeg ved ikke noget”. Jeg havde ingen selvtillid, men efter at jeg har deltaget i undervisningen og lært en masse om rettigheder, tør jeg godt at banke i bordet foran kommunalpolitikerne.Mina Devi Sunar
Uddannelsen som social mægler har derfor ikke bare givet Mina viden om lederskab, ligestilling og menneskerettigheder. Det har også givet hende selvtillid til at sige sin mening højt og at turde råbe op, når hendes medborgere får krænket deres rettigheder.
Det er tydeligt, at Mina er stolt af det arbejde, hun udfører. Hun fortæller, at undervisningsforløbet var en livsforandrende oplevelse, og at det har været enormt inspirerende for hende at opleve, hvor mange muligheder, det har åbnet.
Minas engagement stopper derfor ikke her. Hun drømmer nemlig om at engagere sig endnu mere i kvinders rettigheder i Gauriganga.
Om fem år drømmer jeg om at sidde i en lederstilling i Gauriganga kommune og arbejde for kvinders rettigheder.Mina Devi Sunar
Om kaster og diskrimination af mennesker med dalit-baggrund i Nepal
Kastesystemet er et socialt hierarki, som er et udbredt menneskesyn i Nepal. Tilhængere af systemet mener, at man bliver født ind i en bestemt kaste, som bl.a. har betydning for, hvem man må gifte sig med og hvilke jobmuligheder, man har. Dalitter er placeret nederst i det sociale hierarki.
Cirka 14 procent af Nepals befolkning har dalit-baggrund. Selvom regeringen i Nepal har gjort det ulovligt at diskriminere på baggrund af kaster, så foregår det desværre stadig mange steder i landet. Særligt i det sydvestlige Nepal, hvor Mina bor. Ofte bliver de også kaldt de kasteløse eller de urørlige. Særligt dalitkvinder er udsat for diskrimination i dobbelt forstand, da de både bliver udsat for forskelsbehandling på baggrund af deres kaste, og fordi de er kvinder.
I samarbejde med vores partnerorganisation Dalit Women Rights Forum (DWRF) arbejder vi for dalitkvinders rettigheder gennem bl.a. oplysning og uddannelsesprogrammer som det, Mina har deltaget i.