16-årige Queen Office burde gå i skole og være sammen med sine jævnaldrende veninder.
I stedet har hun travlt med at passe sin lille søn på fem måneder og lære voksenlivet at kende.
Queen er en af de mange unge piger i Malawi, der hvert år bliver tvangsgift i en alt for tidlig alder. Hun var blot 15 år gammel, da en ældre mand i landsbyen gjorde hende gravid. Og fordi børn uden for ægteskabet er en synd i Malawi, blev Queen tvunget til at gifte sig med manden.
Ægteskabet var alt andet end kærlighed. Den unge pige blev både udsat for fysisk, psykisk og seksuelt misbrug.
Folkekirkens Nødhjælp hjælper piger som Queen, så de kan komme ud af tvangsægteskaber og få sig en uddannelse.
Malawis piger skal gå i skoleuniform – ikke i brudekjole
For halvdelen af alle piger i Malawi begynder voksenlivet i en tidlig alder. Derfor er Queens historie langt fra et særsyn. I Malawi bliver piger helt ned til 10-årsalderen gift bort – ofte med ældre mænd på 25-40 år. Årsagen er fattigdom.
Når piger vokser op i trygge rammer, hvor de går i skole og får en uddannelse, hjælper det ikke bare den enkelte pige. Det hjælper hele det samfund, som hun er en del af.
For mere uddannelse giver mindre fattigdom. Desværre er virkeligheden for mange piger dyster: uddannelse afløses af håbløshed, desperation og trøstesløshed.
Queen fik hjælp
Efter seks måneder lykkedes det Queen at komme ud af ægteskabet med hjælp fra en lokal organisation kaldet Evangelical Association of Malawi (EAM), der får økonomisk støtte fra Folkekirkens Nødhjælp. Hun flyttede hjem til sine forældre sammen med sin lille søn.
Hendes største drøm var at begynde i skole igen og få sig en uddannelse.
Folkekirkens Nødhjælp hjælper piger som Queen til at kunne komme i skole igen og få en uddannelse. Vi støtter særligt udsatte familier, så de ikke føler sig nødsaget til at gifte deres unge piger væk.
Sådan er det gået Queen
Da vi sidst interviewede Queen boede hun hos sine forældre og ønskede sig en uddannelse. Den drøm er i dag gået i opfyldelse.
Med støtte fra Danmarks Indsamling har Folkekirkens Nødhjælp givet Queen en uddannelse som tømrer og snedker. Efter uddannelsesforløbet kan hun lave senge, dørskodder, kister og meget andet ud af træ.
Nu er planen at åbne en lille tømrer- og snedkerforretning med fire af de andre unge kvinder, hun har taget uddannelsen med.
Sådan arbejder vi i Malawi
Queens historie er desværre ikke enestående. I Malawi bliver hver anden pige tvangsgift, inden hun er fyldt 18 år. Men børneægteskaber og teenagegraviditeter kan forhindres, hvis unge piger får adgang til uddannelse.
Malawi er et af verdens fattigste lande, og en stor del af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.
Børneægteskaber er især udbredt i de allerfattigste områder. Her er der mangel på mad, og unge piger bliver derfor tvunget til at indgå ægteskab med ofte ældre og mere velhavende mænd, som en måde at sikre familiens økonomi.
Siden projektets begyndelsen har 127 unge kvinder som Queen fået en uddannelse – og mange flere unge kvinder skal igennem disse uddannelsesforløb. Efter forløbet får de værktøj til at starte deres egne forretninger.
Andre unge kvinder får penge til at begynde i almindelig skole.
Det her projekt hjælper lokale med at ændre deres indstilling til børneægteskaber.
“Det her projekt hjælper lokale med at ændre deres indstilling til børneægteskaber og ændrer samtidig nogle af de kulturelle ting, der gør, at de finder sted,” fortæller Amos Chibwana, der står for projektet i Malawi.
Se også: Bliv klogere på fødevarekrisen i Malawi
Fakta om Malawi
- Malawi har 18,6 millioner indbyggere og er et af verdens fattigste lande.
- Over halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.
- Hver anden pige i Malawi bliver tvangsgift, inden hun er fyldt 18 år.
- Uddannelse er et vigtigt redskab til at bekæmpe børneægteskaber.
- Folkekirkens Nødhjælp har med støtte fra Danmarks Indsamlingen bl.a. uddannet 127 unge kvinder, hvoraf flere af dem allerede har sikret sig et job.
- De unge kvinder er bl.a. blevet uddannet som tømrer, snedkere, motorcykelmekanikere og skræddere.
- I de kommende år vil Folkekirkens Nødhjælp fortsætte med at uddanne flere unge kvinder.
Kilder: UN Women, Verdensbanken, Den Internationale Valutafond, Folkekirkens Nødhjælp.