Alle mennesker har ret til at leve et værdigt liv uden diskrimination.
Desværre er det ikke alle, der får lov til det.
Folkekirkens Nødhjælp gør en forskel ved at uddanne lokale autoriteter og lokalbefolkningen i menneskerettigheder. Denne indsats har hjulpet 32-årige Channa fra den nordlige del af Cambodja.
Channa blev ved sin fødsel tildelt et mandligt køn, men hun vidste fra en tidlig alder, at hun var anderledes. Som 12-årig indså hun, at hendes kønsidentitet og udtryk var kvindeligt. Hun identificerer sig i dag som transkvinde.
I sin opvækst mødte Channa mange udfordringer baseret på sin kønsidentitet. Både i sin familie, i samfundet og i skolen oplevede hun forskelsbehandling og chikane.
Kort hår og offentlig udskamning
Hendes forældre var stærkt imod hendes kønsidentitet. Channas mor tvang hende til at klippe håret kort. Hendes far plejede at drille hende foran landsbyen ved at få hende til at tage tøjet af foran alle for at vise, ‘at hun ikke var en pige’.
I skolen blev Channa også udsat for diskrimination og chikane fra de andre studerende og lærerne. De fik hende også til at tage tøjet af for at vise ‘hendes mandlige krop’. Det skete helt op til 15-års-alderen.
”Jeg har svært ved at beskrive, hvor pinligt berørt jeg var over situationen”, fortæller Channa.
Chikanen resulterede i flere selvmordsforsøg.
I desperation forsøgte Channa to gange at ‘tvinge sig selv’ til at blive en heteromand ved at opføre sig som en; hun røg cigaretter, klædte sig som en mand og var sammen med kvinder. Men det føltes slet ikke rigtigt. Dybt inde kendte Channa altid sin kønsidentitet, og hun var nødt til at være tro mod sig selv.
At finde et job var meget udfordrende for Channa, som ofte blev udsat for forskelsbehandling på grund af sin kønsidentitet. Hun måtte klippe sit hår kort og bære herretøj for at få et ufaglært job, da arbejdsgivere ofte nægtede hende noget job som transkvinde.
Udsat for sexchikane af sin lærer
På grund af disse udfordringer besluttede Channa at studere til make-up-artist. Hun flyttede til Siem Reap Town for at tage kurset i håb om at skabe en fremtid for sig selv og arbejde i en sektor, hvor hun kan være tro mod sin kønsidentitet.
I sin studietid oplevede hun flere udfordringer, idet hun blev chikaneret af sin mandlige lærer, der også forsøgte at voldtage hende flere gange.
På trods af disse forfærdelige oplevelser var Channa stærk nok til at afslutte kurset og flyttede tilbage til sin landsby, hvor hun nu har arbejdet som make-up-artist og bryllupsplanlægger i de seneste syv år.
Mor og far fik hjælp
Hun møder stadig verbal chikane fra folk i sin landsby, men hendes forældre har nu accepteret Channa og hendes kønsidentitet.
Channa siger, at hendes forældre har ændret holdning, fordi de modtog uddannelse af Folkekirkens Nødhjælps lokale partner, The Cambodian Center for Human Rights (CCHR) i menneskerettigheder.
Denne information hjalp forældrene med at forstå, hvad menneskerettigheder også betyder for LGBTQ-mennesker og ligestilling mellem kønnene.
Sådan hjælper vi LGBTQ-miljøet i Cambodja:
- Vi laver støttegrupper og netværk for LGBTQ-aktivister.
- Vi uddanner lokale autoriteter i basale menneskerettigheder.
- Vi promoverer ligestilling via mediekampagner (i radio, tv og på nettet) og debatevents.
- Vi giver støtte til LGBTQ-personer i nødsituationer.
- Vi arbejder med lokale NGO’er og græsrodsgrupper, som forsøger at ændre folks fordomme.
- Vi hjælper med at publicere artikler fra lokale borgerjournalister om LGBTQ-rettigheder.
- Vi støtter undervisning om rettigheder i de helt små skoleklasser.
I sidste ende siger Channa, at alle de dårlige oplevelser, som hun har været udsat for på grund af sin kønsidentitet, fik hende til at føle sig modig nok til at begynde at arbejde for at fremme ligestilling og LGBTQ-rettigheder.
Det har hun gjort siden siden 2006.
Skaber håb for en bedre fremtid
I dag leder Channa et LGBTQ-netværk i sit distrikt med 34 medlemmer. Gennem netværket prøver de at fremme LGBTQ-rettigheder og ligestilling mellem kønnene.
”Kønsbaseret vold har mange negative virkninger på LGBTQ-personers liv. For eksempel usikker migration, selvmord og ringe adgang til job. Det påvirker også landets menneskelige ressourceudvikling”, siger Channa.
Derfor er hun dedikeret til at overvinde kampen og beskytte LGBTQ-rettigheder.
LGBTQ-personer er en værdifuld menneskelig ressource og spiller en vigtig rolle i udviklingen af samfundetChanna
At være LGBTQ-aktivist er en udfordring for Channa, fordi hendes frihed stadig er begrænset af familien og samfundet. Lokale myndigheder byder ikke LGBTQ-aktiviteter velkommen i hendes område.
Arbejdet fortsætter
Channa er opmærksom på, at der ikke er love, der beskytter LGBTQ-rettigheder i Cambodja. Derfor opfordrer hun ofte NGO’er til at integrere LGBTQ-rettigheder i andre sammenhænge, hvor mennesker bliver uddannet i menneskerettigheder. Det vil hjælpe Channa i sit eget fortalerarbejdet i hendes lokalsamfund.
Selvom COVID-19-pandemien ramte hele verden i starten af 2020, fortsatte Channa sit fortalerarbejde.
I marts 2020 blev det forbudt at mødes flere end fem personer i Cambodja, men Channa holdte stadig små forsamlinger med op til fem personer. Resten af gruppen var med gennem telefonen eller sociale medier.
Folkekirkens Nødhjælp støtter Channas kamp for ligestilling i Cambodja.
Hun har været med på aktivistlejr og været en del af en fotoudstilling hos vores lokale partner Cambodian Center for Human Rights. Her fik hun muligheden for at fortælle sin historie.
Af sikkerhedsmæssige årsager er den interviewede anonym og navnet, der bruges i artiklen, er fiktivt.