© Jesper Houborg

Oversvømmelser i Kenya driver flere end 200.000 mennesker på flugt

Kenya kæmper lige nu med store ødelæggelser efter flere måneder med kraftige regnskyl, der har ført til oversvømmelser og mudderskred.

Ifølge FN har mindst 290 mennesker mistet livet og flere end 280.000 mennesker er tvunget på flugt fra deres hjem. Oversvømmelserne har også ødelagt huse, veje, broer og store dele af landets øvrige infrastruktur. Særligt hovedstaden Nairobi er hårdt ramt.

Det er anden gang inden for det seneste halve år, at oversvømmelser fordriver tusindvis af familier fra deres hjem i Kenya. I regntiden fra oktober til december blev mere end en halv million mennesker fordrevet.

Nu oplever befolkningen igen voldsomme regnskyl og oversvømmelser.

Den voldsomme regn har skyllet hele områder væk. Mange har mistet livet og endnu flere står uden tag over hovedet. Lige nu frygter vi, at de store mængder regn vil sprede vandbårne sygdomme som kolera. Derfor gælder det om at handle hurtigt og få uddelt rent vand, sæbe og andre basale fornødenheder, som kan mindske smitterisikoen.
Gitte Dyrhagen Husager, konstitueret international direktør i Folkekirkens Nødhjælp.
En voldsom oversvømmelse ramte i april måned det tæt beboede kvarter Mukuru i den kenyanske hovedstad Nairobi. De voldsomme regnskyl fik den lokale flod til at gå over sine bredder. Vandmasserne rev veje og huse med sig, og op mod 30.000 mennesker har nu mistet deres hjem.

Oversvømmelserne har flere steder ødelagt kloakrør, og affald ligger spredt overalt. Det øger risikoen for, at kolera og andre vandbårne sygdomme spreder sig blandt befolkningen.  

© Jesper Houborg

28-årige Yohanna Ogolla Chiteri er egentlig uddannet bygningskonstruktør, men da han ikke kunne finde arbejde, startede han for tre år siden en lille grisefarm i Mukuru.

På grund af oversvømmelser gik der hul på en sanitær installation ved siden, hvor grisene holdes.
 
”Jeg mistede 4 ud af mine 11 grise under oversvømmelserne. Heldigvis arbejder min kone som lærer i en privat grundskole, så vi stadig har råd til at forsørge vores tre børn.”

© Jesper Houborg

”Jeg mistede min grøntsagsbutik under oversvømmelserne, så nu er jeg afhængig af min mands dagsarbejde for at kunne brødføde vores familie. Hvis han ikke finder arbejde, går vi ofte sultne i seng”, fortæller Mary Mogoi Omwoyo.

Familien på 11 børn og børnebørn er nu afhængig af hendes mands dagsarbejde. Børnene sover hos naboer, mens Mary og hendes mand sover i det sidste tilbageværende værelse, som ikke blev ødelagt af oversvømmelserne.

© Jesper Houborg

“Jeg har boet her i 16 år og har aldrig oplevet noget lignende.”

Sådan siger 41-årige Gaudensia Isalamba om konsekvenserne af den voldsomme oversvømmelse i april, der ramte hendes hjem i kvarteret Mukuru i Nairobi.

Nu bor Gaudensia, tvillingerne Kayleen og Kayla og de seks andre medlemmer af familien i ét rum. Hjemmets to andre rum er ubeboelige efter at have stået under vand.


Folkekirkens Nødhjælp er til stede i Kenya og takket være donationer fra danskerne og støtte fra Danida har vi været i stand til at reagere hurtigt. Vi uddeler madrasser, tæpper, vandrensningstabletter og vandtanke til nogle af de mange familier, der har mistet deres hjem. 

I samarbejde med vores lokale partnere uddeler vi kontanter til 350 familier i områderne Mukuru og Mai Mahiu. Pengene betyder, at familierne kan dække nødvendige udgifter til for eksempel mad, medicin eller strøm. På den måde har de mulighed for selv at vurdere, hvordan de bedst klarer sig igennem den akutte situation.

Oversvømmelser, som dem vi ser i det østlige Afrika, kan relateres til klimaforandringerne. Det er desværre noget, vi kommer til at se meget mere af. Derfor er det afgørende, at vi alle investerer i klimatilpasning, som kan mindske risikoen ved de store klimakatastrofer.
Mattias Söderberg, klimarådgiver hos Folkekirkens Nødhjælp

Hjælp nu

Vores arbejde i Kenya er et eksempel på, hvor din støtte gør en forskel. Din hjælp gør os i stand til at rykke ud til de mennesker verden over, der har størst behov. Denne side er senest opdateret 10.06.2024


Kvinde i gul kjole skal i gang med at plante et træ, som hun har i hænderne © Mikkel Østergaard

Klimaforandringer kalder på klimahjælp

Vi skal tænke nyt og handle hurtigt for at imødekomme de voldsomme klimaforandringer.

Læs mere