Drømmene gror i Sita og Leelas køkkenhave

Sita og Leelas køkkenhave har både givet dem mulighed for at investere i fremtiden og mere tid sammen med familien. 

© MONIKA MALLA

Når Sita Devi Chaudhari og Leela Ram Chaudhari går på arbejde, foregår det på markerne lige bag ved deres hus i Gauriganga i Kailali-distriktet i det sydvestlige Nepal. 

”Siden vi begyndte at drive vores egen forretning, har vi fået masser af tid mellem hænderne, og vi tjener penge nok til vores familie”, fortæller Sita med et smil. 

Men sådan har tilværelsen ikke altid set ud for 26-årige Sita og hendes mand Leela på 30 år. 

Før havde det unge ægtepar et lille hus og dyrkede nogle få grøntsager i deres køkkenhave. Men det var svært at få pengene til at løbe rundt, og de dyrkede kun lige akkurat de grøntsager, som de og deres to døtre selv kunne spise. 

Leela måtte derfor ofte rejse langt væk fra sin kone og børnene for at finde arbejde som tømrer. Men han tjente sjældent mere end 500 rupees på en dag, og det var slet ikke nok til at dække familiens daglige udgifter. Hvis de var så uheldige at blive syge, havde de ingen penge. 

Før plejede Leela at rejse fra sted til sted for at finde arbejde, mens jeg var alene med børnene og samtidig stod for alt arbejdet i køkkenhaven derhjemme.
Sita Devi Chaudhari 

Hjælp fra YouTube og Folkekirkens Nødhjælp 

Tilværelsen tog en drejning for Sita og Leela, da de fik hjælp af Folkekirkens Nødhjælp. De fik bl.a. undervisning i klimavenligt jordbrug, og hvordan de dyrker grøntsager uden for sæson. 

Siden er deres køkkenhave kun vokset. De har fået en større grund, hvor de nu ikke kun dyrker grøntsager til eget forbrug, men også er begyndt at sælge til andre familier i landsbyen. 

I dag har Sita og Leela både et drivhus og en imponerende køkkenhave, hvor de bl.a. dyrker blomkål, vandmelon, agurk, tomater og chili. Og ikke nok med dét. De er også gældfri og har bygget et større hus til deres familie. 

Før rejste Leela ofte langt væk for at finde arbejde som tømrer, men i dag arbejder både han og Sita i køkkenhaven hjemme i Gauriganga. 

Når man bevæger sig rundt mellem rækkerne af tomater og chiliplanter i Sita og Leelas drivhus, lægger man også mærke til, at jorden flere steder er dækket af et tyndt lag plastik. 

Udover hjælpen fra Folkekirkens Nødhjælp har Sita og Leela nemlig også set YouTube-videoer for at udvikle nye dyrkningsmetoder. Herigennem har de lært at bruge plastik til jorddækning, som forhindrer afgrøderne i at tørre ud. Det betyder, at de både sparer en masse tid og kan dyrke de samme grøntsager i længere perioder. 

I dag dyrker vi chili i 10 måneder om året. Vi kan sælge 100 kasser med chili om måneden. Hvis vi ikke brugte jorddækningsmetoden med plastik, ville vi kun kunne sælge chili i to måneder om året.
Leela Ram Chaudhari 
Sita og Leela har lært at dække jorden til med plastik for at forhindre afgrøderne i at tørre ud. Det betyder, at de i dag bl.a. kan høste chilier i 10 måneder om året. 

En ulykke tvang Leela til at skifte kurs 

Køkkenhaven har ikke bare været en ekstra indtægtskilde for Sita og Leela. Den har også vist sig at være en vigtig investering i fremtiden. 

Mens Leela havde arbejde som tømrer, kom han desværre ud for en ulykke, der gjorde, at han mistede tre fingre på sin venstre hånd. 

Heldigvis for den lille familie havde Sita på dette tidspunkt allerede fået undervisning i at dyrke køkkenhaven, og da Leela ikke længere var i stand til at varetage sit arbejde som tømrer, blev han efterhånden mere og mere investeret i køkkenhaven derhjemme. 

I dag er Leela glad for det liv, han har med sin kone og deres børn. Før var han ofte væk hjemmefra i lange perioder for at arbejde. Men nu hygger han sig med at passe køkkenhaven og nyder, at han har meget mere tid til at være sammen med sin familie. 

At have mere tid herhjemme og at arbejde i køkkenhaven er det bedste, jeg ved. Jeg er meget taknemmelig for alt det, vi har lært med hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp og at vi nu er i stand til at drive vores egen forretning.
Leela Ram Chaudhari 

Der er ingen tvivl om, at køkkenhave har ændret Sita og Leelas liv til det bedre. I dag tør ægteparret at drømme om, at deres døtre får en god uddannelse og stabile jobs, så de ikke skal stå over for de samme udfordringer, som Sita og Leela før har haft. 

Leela blev nødt til at skifte kurs, da han var ude for en ulykke i forbindelse med sit arbejde som tømrer. I dag er han glad for, at han har mere tid sammen med sin kone og deres to døtre. 
Sådan arbejder Folkekirkens Nødhjælp i Nepal

Nepal er et af de lande, som er mest sårbare overfor klimaforandringernes ødelæggelser på verdensplan. 

Kailali-distriktet i den sydvestlige del af Nepal, hvor Sita og Leela bor, er omgivet af floder på tre sider. Området er derfor præget af tilbagevendende oversvømmelser, som påvirker landbruget i området og går særligt hårdt ud over mennesker, der lever i fattigdom. 

Siden 2008 har vi arbejdet i Nepal, hvor vi bl.a. hjælper mennesker, der lever i fattigdom til at modstå klimaforandringernes ødelæggelser og skabe en bedre fremtid for sig selv. 

Læs mere om vores arbejde med klimahjælp


Twitter LinkedIn Facebook