Det kribler og krabler på farmen i Kakuma i det nordvestlige Kenya. Her har en helt ny type hønsefoder fået luft under vingerne.
”Insekter er fremtiden!” udråber Dorothy Nyangena med et stort smil.
Og meget tyder på, at hun har ret. Dorothy er ansvarlig for et nyt projekt, der skal hjælpe lokalbefolkningen i Kakuma, Kenya med at producere bæredygtigt hønsefoder. Og hendes begejstring er ikke til at tage fejl af.
Siden 2018 har Folkekirkens Nødhjælp hjulpet beboerne i Kakuma, Kenya med at opdrætte høns til eget brug. Høns sikrer nemlig både mad på bordet og en bæredygtig indkomst.
Men priserne på hønsefoder har hurtigt vist sig at være meget høje i Kakuma sammenlignet med andre steder i Kenya.
Derfor har Dorothy og hendes team taget et lidt atypisk avlsdyr i brug i jagten på billigt og bæredygtigt hønsefoder. Nemlig fluer – nærmere bestemt såkaldte sorte soldaterfluer. Og de små, bevingede insekter har hurtigt vist sig at være en god løsning på problemet.
Billigt, nemt og bæredygtigt
Sorte soldaterfluer er både billige at opdrætte og fulde af proteiner. Og så er de ovenikøbet et bæredygtigt alternativ til foder, der skal importeres til Kakuma udefra.
Vi er nødt til at se efter måder, hvorpå vi kan mindske vores udledning af drivhusgasser. Og de her insektfarme er én af måderne.Dorothy Nyangena
Hver anden dag modtager den lille farm omkring 180 kilo overskudsmad fra tre lokale restauranter.
”Fluelarverne spiser gladeligt af madresterne, og det mindsker omkostningerne for os,” fortæller Dorothy.
Og som en ekstra bonus producerer larverne også næringsholdig gødning, som kan bruges i køkkenhaver.
”Vores affald bliver til larvernes foder. Og larvernes affald bliver til økologisk gødning til os”, forklarer Dorothy.
På den måde kan farmen opretholde en cirkulær økonomi, som er nem at overføre til private hjem i Kakuma.
To fluer med ét smæk
Der er ingen tvivl om, at fluerne er et godt alternativ til det dyre hønsefoder i Kakuma. Men fluefarmen har også givet andre fordele. Her er flere lokale nemlig blevet ansat til at hjælpe med at opdrætte fluelarverne.
På den måde er fluefarmen med til at løse udfordringer med arbejdsløshed i Kakuma og at udvikle lokalsamfundet.
Det er fristende at sige, at projektet dermed har slået to fluer med ét smæk.
Hør Dorothy fortælle mere om, hvorfor insekter er fremtiden, i videoen her:
Hønsefoder er klimahjælp
I Kakuma i det nordvestlige Kenya mærker både børn og voksne klimaforandringernes enorme konsekvenser hver dag. Det kræver nytænkning og innovative idéer. Og det er netop dét, projektet med sorte soldaterfluer er et eksempel på.
Et bæredygtigt projekt som Dorothys fluefarm giver ikke kun mad på bordet, men hjælper også lokalbefolkningen med at tjene penge til at kunne skabe sig et værdigt liv i et område stærkt præget af klimaforandringer og fattigdom.
Læs mere om vores udviklingsarbejde her.