Kvindelig indsamler står med et MobilePay-skilt

Frivillige er livsnerven i Sogneindsamlingen

Den anden søndag i marts er en ganske særlig dag i Folkekirkens Nødhjælp.

© Bax Lindhardt
Sogneindsamling

Siden 1999 har danskerne lagt tæt på en kvart milliard i indsamlingsbøsserne ved Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling. Indsamlingerne har dermed reddet liv under katastrofer, bekæmpet sult, forebygget hiv/AIDS, ryddet miner, kæmpet for menneskers rettigheder og bidraget til udvikling blandt verdens mest udsatte.

Netop denne søndag morgen rejser tusindvis af danskere sig fra morgenbordet på nøjagtig samme tid, går til deres sogns samlingssted og derfra fra dør til dør på gader og stræder og beder om et bidrag til Folkekirkens Nødhjælps arbejde blandt verdens fattigste.

“Folkekirkens Nødhjælps kirkelige bagland er det stærke fundament under den årlige Sogneindsamling. Indsamlingsledere og indsamlere arrangerer indsamlinger lokalt og er dermed dem, der løfter hele indsamlingen. Op mod 1000 sogne, 800 indsamlingsledere og tusindvis af indsamlere er med denne søndag. Det er en dag i fællesskabets tegn, og vi er dybt taknemmelige for opbakningen,” siger Thilde Marie Skaanning, projektleder og teamleder for Kampagne i Folkekirkens Nødhjælp.

Selv da coronapandemien i 2020 og 2021 betød, at indsamlingerne ikke kunne finde sted, som de plejer, var de frivillige med:

“I 2020 besluttede vi på under to døgn at afmelde dør-til-dør-indsamlingen og i stedet arrangere en digital indsamling. Det var ikke, hvad vi havde glædet os til. Men vi oplevede, at en motor af kreativitet blev sat i gang blandt både unge og ældre. Nogle smed husstandsfolderne ind gennem brevsprækkerne i byens gader, FDF lavede nogle fremragende videoer, hvor de samlede ind med bøssen banket fast på sådan en coronapind, som DR også bruger. En efterskole havde lavet en musikvideo. Der blev også bagt kager, løbet kilometer, skrevet sange, og en gruppe efterskoleelever fik deres rektor med på en flot karseklip. Alt sammen for at samle ind. Det vidner om styrken idet frivillige fællesskab,” siger Thilde Marie Skaanning.

Indsamlingsresultatet var omtrent 60 procent lavere end sædvanligt og signalerede, at det er vanskeligt at erstatte det fysiske møde mellem mennesker med digitale løsninger. Mens nogle velgørende organisationer i disse år gør sig tanker om at erstatte dør-til-dør-indsamlinger med digitale, vil Folkekirkens Nødhjælp holde fast:

“20 gange har vores frivillige gået fra dør til dør i hele landet for at samle ind til verdens fattigste, og deres lokale forankring og store arbejde er livsnerven i vores indsamling. De frivilliges besøg er vores påmindelse til danskerne om, at der er brug for næstekærlighed og støtte til mennesker i nød,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær.

Twitter LinkedIn Facebook