Portrætfoto af en indsamlingsleder

Indsamlingsleder i Vanløse: ”Bare kast dig ud i det!”

Kasper Kongstad Riel opfordrer alle, der har lyst, til at melde sig som indsamlingsleder – uanset om man har prøvet det før eller ej.

Bliv indsamlingsleder
© Bax Lindhardt

Fra indsamler til indsamlingsleder

29-årige Kasper Kongstad Riel har været på gaden for at samle ind til mennesker i nød mange gange. Derfor virkede det også som et naturligt valg at blive indsamlingsleder, da han første gang meldte sig i 2017.

”Jeg kan godt lide at motivere og inspirere folk til at gå ud og samle ind,” siger Kasper og uddyber, at det samtidig er vigtigt for ham at sørge for at rammerne for sogneindsamlingen er så optimale som muligt.

Det startede med, at Kasper blev spurgt, om han ikke ville hjælpe lidt ekstra til ved sogneindsamlingen et år. Her oplevede han for første gang, hvor givende det var at være med til at engagere folk til at gå ud i en god sags tjeneste.

Man står ikke helt alene med opgaven

En indsamlingsleder har lidt flere opgaver end en indsamler, men det er ifølge Kasper ikke noget, man behøver bruge mange timer på. Han estimerer selv at have brugt cirka 10 timer på forberedelserne til indsamlingen.

Kasper har blandt andet forberedt sig ved at:
  • Bestille indsamlingsmaterialer og downloade den digitale hvervepakke
  • Læse materialet og sætte sig ind i, hvad der samles ind til i det givne år
  • Sørge for at PR-materiale udgives – f.eks. i kirkebladet, lokalpressen eller på sociale medier
  • Hverve indsamlere: Både nye og gamle

Vil du også være indsamlingsleder? Læs mere her

”Det er selvfølgelig vigtigt at være sat godt ind i tingene, så man kan svare på folks spørgsmål,” siger Kasper.

Men det er også vigtigt at vide, at man ikke står alene med det, påpeger han og uddyber:

”Folkekirkens Nødhjælp hjælper dig med at huske, alle de her ting, og hvis man er usikker på noget, kan man altid ringe og få hjælp.”

Derudover kan det være en god idé at samle et lille hold, som kan hjælpe én på dagen for sogneindsamlingen. Kasper har da også sørget for et par hjælpende hænder, så han ikke er alene om at lægge indsamlingsmaterialet frem, lave kaffe og skære kage, printe ruter ud og hænge dem op og selvfølgelig til at tage imod de mange indsamlere – både når de ankommer, og når de vender tilbage.

”Det er et rigtig dejligt miljø at være i, for man får rigtig
meget hjælp fra Folkekirkens Nødhjælp”
Kasper, indsamlingsleder i Vanløse

En mand hænger indsamlingsruter op på en væg

Gode råd fra en indsamlingsleder

Der kan være stor forskel på, hvor mange indsamlere, der kommer til hvert enkelt indsamlingssted. Hvis man er indsamlingsleder i et sogn, hvor der ikke er så mange tilmeldte indsamlere, gælder det om at trække på sit netværk. Kasper råder til, at man spørger sin familie, venner og kolleger – og hvis de også spørger deres nærmeste, så ruller bolden forhåbentlig.

Det er også en god idé at bruge det PR-materiale, som Folkekirkens Nødhjælp sender ud, påpeger Kasper. Det kan bruges til at nå ud til folk og skabe opmærksomhed omkring sogneindsamlingen – f.eks. på sociale medier.

”Det hjælper rigtig meget, at Folkekirkens Nødhjælp har forberedt materialet så godt. Det gør arbejdet nemt for indsamlingslederne, og det er meget intuitivt, hvad man skal gøre,” forklarer Kasper.

Og derfor behøver man heller ikke have en masse erfaring eller nødvendigvis have været med til at samle ind før, for at kunne være en god indsamlingsleder, mener Kasper. Hvis du er nysgerrig på opgaven, er hans bedste råd: ”Bare kast dig ud i det!”.

En mand sidder ved et bord og sorterer indsamlingsruter

Kasper fik en øjenåbner i Nepal

En af de helt store årsager til, at Kasper lægger frivillige kræfter i sogneindsamlingen hvert år, er at han med egne øjne har set, hvordan de indsamlede midler gør en forskel ude i verden. I 2019 var han nemlig med Folkekirkens Nødhjælp i Nepal, hvor han fik indblik i, hvad pengene helt præcist går til.

”Det var virkelig en øjenåbner at se hvor langt 150 kroner rækker. At det kan købe en køkkenhave og gøre så stor en forskel,” siger Kasper.

Han fortæller videre, at det var også dét at få konkretiseret nødhjælpen, der var med til at øge motivationen omkring sogneindsamlingen.

I Nepal oplevede han for eksempel, hvordan en køkkenhave eller en ged gjorde en reel forskel for modtagerens livsvilkår.

”Det gør faktisk en kæmpe forskel for de mennesker, der har brug for hjælp, at vi bruger 1,5 time som indsamler eller 10 timer som indsamlingsleder én gang om året”, siger Kasper.

Twitter LinkedIn Facebook