“Jeg kan ikke bare se på, mens folk lider”, fortæller Erick Alouise.
Hans øjne lyser op, når han fortæller om den virksomhed, han er i gang med at opbygge i Kakuma-flygtningelejren i det nordlige Kenya.
Stor arbejdsløshed blandt unge i lejren og en mand, der døde af kolera, gav Erick ideen til hans virksomhed.
Fra idé til forretning
Erick er født i 1997 og flygtning fra DR Congo. Han har været i flygtningelejren siden 2015. Hans seks brødre og to søstre er også i lejren.
I flygtningelejren samler unge skrald og genbruger det, der giver værdi, mens de brænder det affald, der medfører dårlig lugt og luft, og som er med til at sprede sygdomme.
Den unge iværksætter har deltaget i et erhvervskursus i Kakuma, hvor han har lært at starte en virksomhed og lave en forretningsplan.
Knogler fra døde dyr lukker huller
Skrald er ikke bare skrald.
Gamle plastflasker kan rengøres og sælges videre, og knogler fra døde dyr kan bruges til at reparere veje og lave vejbump.
Bæredygtige ideer mangler Erick ikke.
Erhvervskursus i Kakuma
Erick Alouise har deltaget i et erhvervskursus, hvis formål er at styrke de unge til at blive en del af erhvervslivet.
I forløbet får de unge iværksætterkompetencer. De lærer f.eks., hvordan de starter en virksomhed, laver en solid forretningsplan og søger kapital til opstart.
Kurset løber over tre måneder, hvor de første syv dage er holdundervisning, og derefter har de unge en onlinementor.
De fleste lokale kender efterhånden ham og hans team af unge, der arbejder hårdt for at gøre deres hjem til et trygt og sikkert sted at leve.
Jeg ledte efter nogen, der kunne reparere vejen ude foran mit hus, og så hørte jeg om ErickChantal Musongo Mukeya
Chantal, der selv er flygtning, betaler Erick af egen lomme. Hun har kontaktet Erik, da hun frygter for hendes lille søns sikkerhed: ”Min søn er ni måneder og begynder snart at gå. De store huller i vejen samler regnvand og kan være livsfarlige for ham”.
I regnvand har kolera og malariamyg nemlig gunstige vilkår.
At være en del af noget
Ericks forretning betyder meget – både for ham selv og de unge mennesker, der arbejder for ham.
Alle har de fået nyt indhold i deres liv. Indhold, der afleder erindringerne om den fortid, der drev dem på flugt, og det liv, der nu udspiller sig i en flygtningelejr.
”Det føles godt at være en del af en gruppe. Det er meget bedre end at sidde derhjemme alene og tænke på alt det, der er sket”, fortæller 21-årige Symphorien Sabiti, der arbejder sammen med Erick.
Kom med Erik på arbejde ved at scrolle gennem billederne nedenfor: