Unge i Irak viser vejen for en håbefuld fremtid

I Domiz 1 lejren bliver der afholdt kurser inden for bl.a. IT, syning og frisørfaget

© Rasmus Emil Gravesen

Mød fire unge fra Domiz, der gennem kurser har fået mulighed for at skabe indtægt, bedre sammenhold i lokalsamfundet og en meningsfuld hverdag.

Fra teltlejr til landsby

Ved indgangen til Domiz 1 flygtningelejren i Irak står bevæbnede vagter. Alle, som ønsker adgang, skal fremvise ID-kort og forklare, hvad deres ærinde er i lejren. Kommer man ind, bliver man ikke mødt af en lejr med telte og maduddelinger, som man måske forventer…

Mosque I Domiz Camp



Selvom flygtningelejren begyndte som en teltlejr da borgerkrigen i Syrien brød ud, er det i dag nærmere en landsby.

Der er huse af beton, en markedsgade, en moské og to skoler.

© Jakob Dall

I udkanten af lejren ligger der lokaler, der tidligere blev brugt som hovedkvarter for nødhjælpsorganisationer.

I dag bliver lokalerne brugt til undervisning i en række erhverv såsom syning, frisørkundskab og IT.

© Jakob Dall

Symaskine ændrede livet for Rezan

Én af dem, som har taget del i sykurset, er 23-årige Rezan Hussain Sulaiman. Blot fire måneder efter, hun færdiggjorde kurset, åbnede hun sin egen butik.

Det har gjort en stor forskel i mit liv at åbne min egen butik. Førhen havde jeg ikke mange muligheder. Det har forbedret mit liv økonomisk og mentalt og givet mig flere muligheder i livet.
Rezan Hussain Sulaiman

Rezans familie har i generationer boet i byen Domiz, men hun tog alligevel ind til Domiz 1 for at få en uddannelse. For mange unge i Domiz er mulighederne få for at finde arbejde eller tage en uddannelse, som giver adgang til arbejde.

24 procent af befolkningen står uden arbejde. Et tal, som er langt højere for unge og for kvinder.

“Det er fascinerende at gå fra at få undervisning til at åbne min egen butik med to ansatte. Det er virkelig en fantastisk følelse at have opnået så meget. Det havde jeg aldrig drømt om,” fortæller Rezan.

© Rasmus Emil Gravesen

Kursus er vejen til arbejde for unge

For unge flygtninge bosat i Domiz 1 betyder kurserne en mulighed for at klare sig selv. Det fortæller 18-årige Ali Hamid Arfu, som har deltaget i et frisørkursus og sidenhen har fået arbejde som frisør uden for flygtningelejren i sin tidligere undervisers salon.

Jeg føler mig meget heldig, at jeg i en ung alder har kunne få et kursus, som kunne give mig et arbejde bagefter. Det har været en rigtig god mulighed for mig for at klare mig selv.
Ali Hamid Arfu

Som otteårig kom Ali til flygtningelejren fra Syrien. De traumatiske oplevelser, han havde som barn, har efterladt nogle ar hos Ali, men han er fast besluttet på at kigge mod fremtiden.

”Det var en virkelig hård oplevelse for mig at komme til flygtningelejren og bo i telte. Som jeg blev ældre, vidste jeg, at jeg ville noget mere med mit liv. Jeg blev inspireret til at blive frisør af min far, som var frisør i Syrien. Det er noget, som jeg virkelig nyder at beskæftige mig med. Det er alt i alt bare godt,” siger Ali og forsætter med et smil:

”Men min største drøm er altså stadig at blive professionel fodboldspiller.”

“Ali viste et særligt talent, som jeg godt kan bruge i min salon.”

Sådan fortæller Alis tidligere lærer på frisørkurset. I dag har Ali travlt med flere kunder om dagen i salonen.

© Rasmus Emil Gravesen

Vil forandre folks liv til det bedre med undervisning

27-årige Loqman Ali Rashid er intern fordreven og bor i Domiz-byen. Han er oprindeligt fra Mosul, men flygtede under Irakkrigen i 2007. Han åbnede en elektronikbutik sammen med sin familie, men besluttede så, at han ville gøre mere med sit liv. Han ville gøre en forskel, og han begyndte derfor at undervise andre unge i IT.

Jeg begyndte at undervise, fordi jeg gerne ville have et formål. Det betyder meget for mig. Jeg ville mere i livet. Jeg vil forandre folks liv til det bedre. Jeg hjælper folk med at klare sig selv, så de kan få et bedre liv. Et gammelt ordsprog lyder: ‘Hvis ikke du bruger din tid på at hjælpe andre, er den tid spildt.’
Loqman Ali Rashid

Loqman har indtil videre undervist over 100 mennesker.

Elever gennemgår et månedlangt kursus, hvor de får undervisning hver dag i to timer.

© Rasmus Emil Gravesen

Én af eleverne er 23-årige Alla Hamid.

Der er stor arbejdsløshed i Domiz, og selvom hun kommer fra Domiz-byen og ikke er flygtning, giver kurset hende bedre mulighed for at søge job.

Hun tager kurset sammen med flygtninge og internt fordrevne, hvilket binder befolkningen i Domiz lejr og by bedre sammen som samfund.

© Rasmus Emil Gravesen

Hvordan hjælper Folkekirkens Nødhjælp i Domiz 1?

Folkekirkens Nødhjælps irakiske partnerorganisation Judy Organization for Relief and Development (JORD) hjælper mennesker i flygtningelejre i Irak.

I Domiz 1 har mennesker med flygtningebaggrund, internt fordrevne samt mennesker, som oprindeligt er fra Domiz, mulighed for at kunne deltage i erhvervskurser.

Kurserne varer en måned, hvor eleverne alle hverdage møder op i dagtimerne for at få undervisning i et af følgende erhverv: IT, frisørkundskaber eller syning.

Kurserne tilbydes for at give særligt unge mennesker bedre mulighed for at finde arbejde.

Organisationen JORD er grundlagt og drives af syriske flygtninge i Irak. Mange af medarbejderne har selv boet i flygtningelejre som Domiz 1 og har et unikt indblik i de unges situation.


Hjælp flere unge med at skabe en fremtid

Folkekirkens Nødhjælp hjælper unge rundt om i verden med at skabe en fremtid. Når du støtter vores arbejde, er du med til at sikre, at flere kan få den rette hjælp til at klare sig selv.

Hjælp nu
Twitter LinkedIn Facebook