Illustration: Folkekirkens Nødhjælps arbejde med klima og klimaforandringer

Klima

Skal vi sikre livet for dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne, kræver det, at vi tænker nyt og handler nu.

Klimaet forandrer sig hastigt.

Og det har katastrofale konsekvenser for os alle – ikke mindst for de voksne og børn, der i forvejen kæmper for at få mad på bordet. Nogle af verdens mest udsatte mennesker bor nemlig steder, der bliver ubeboelige, ufrugtbare og decideret farlige på grund af klimaforandringer.

Mellem 68 og 132 mio. mennesker kan ende i fattigdom inden 2030 som konsekvens af klimaforandringer
Ulighed og Internationalt Samarbejde, DIIS (2021)

Klima er altså ikke udelukkende et spørgsmål om vind og vejr. Klimakampen handler i den grad også om menneskeliv. I Folkekirkens Nødhjælp hjælper verdens mest udsatte mennesker i kampen for et langt og godt liv. Og det kan vi ikke gøre uden at gå ind i klimakampen!

Vil du gøre noget for klimaet? Her er 5 ting, du kan gøre allerede i dag

Hvad betyder klimaforandringerne?

To hurtige om danskerne
  • I Danmark køber vi i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året. Produktionen af tøj er ansvarlig for 10 % af verdens samlede CO2-udledning.
  • Danskerne udleder ca. 63 mio. ton drivhusgasser om året, hvilket svarer til 11 ton pr. dansker.

Lige nu mærker millioner, hvordan cykloner bliver kraftigere, alvorlige tørkeperioder bliver varmere og længere, og hvordan klimakatastrofer bliver hyppigere og mere ødelæggende.

I Folkekirkens Nødhjælper ser vi konsekvenserne af forandringerne i klimaet hver eneste dag, når vi tager på arbejde ude i verden.

Floder tørrer ud, og afgrøder har svært ved at gro i den intense varme. Børn sulter, når høsten fejler, og de skal gå langt efter livsnødvendig vand. Når regnen endelig kommer, så styrter den ned i en kort periode, skaber oversvømmelser og tager alt med på sin vej. Også den skrøbelige høst.

Når klimaforandringerne rammer den enkelte familie, er det er dybt problematisk og potentielt livsfarligt. Derfor hjælper vi dem, der er værst ramt af klimaforandringerne.

Vi arbejder for at mindske den globale opvarmning og for, at udsatte børn og voksne får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets nye barske vilkår. Og når klimakatastrofen rammer, rykker vi ud med akut nødhjælp.

Både den ekstreme tørke og oversvømmelser, som dem vi ser i det østlige Afrika, kan relateres til klimaforandringerne. Det er desværre noget, vi kommer at se meget mere af. Det er derfor afgørende, at vi alle investerer i klimatilpasning, som kan mindske risikoen ved de store klimakatastrofer
Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp

Spørgsmål og svar om klima

Hvad betyder klima?

Et klima er de gennemsnitlige vejrforhold i et specifikt område over en længere periode. Det vil sige, at klima beskriver mønstre i temperatur, nedbør, vind og andre vejrfaktorer, som kan variere fra sted til sted.     

Hvordan arbejder Folkekirkens Nødhjælp med klima?

I Folkekirkens Nødhjælp giver vi akut nødhjælp, når klimakatastrofer, som f.eks. oversvømmelser og tørkeperioder, rammer. Vi har også et stort fokus på at yde langsigtet udviklingshjælp i lande, der er præget af klimaforandringer, så udsatte børn og voksne får den nødvendige hjælp til at tilpasse sig klimaets nye barske vilkår. Vi tror på, at det vi gør lokalt, har betydning globalt. Derfor driver vi både Wefood– og genbrugsbutikker i Danmark.      

Hvordan kan jeg gøre en forskel for klimaet?

Selv små handlinger tæller. Vil du gøre noget godt for klimaet i din hverdag, kan du f.eks.:
– minimere madspild og skære ned på kød- og mejeriprodukter i din kost.
– købe genbrug frem for nyt.
– bruge offentlig transport eller cykle i stedet for at køre bil.
– reducere energiforbruget i dit hjem f.eks. ved at huske at slukke lys.
– støtte klimaprojekter. F.eks. ved at blive klimahjælper, hvor du er med til at skabe en tryggere fremtid for dig selv og for verdens mest klimaudsatte.
 
Her kan du læse mere om, hvad du kan gøre for klimaet allerede i dag.


4 ting, du kan gøre for klimaet allerede i dag

Det store udvalg af genbrugs tøj med mere i genbrugsbutikken SecondByNutid

1. Støt genbrug

Ved at donere til eller handle genbrug i en af vores over 100 genbrugsbutikker er du med til at lette presset på klimaet. Overskuddet går tilmed til dem, der hver dag kæmper med konsekvenserne af klimaforandringerne.

Støt genbrug
Illustration: Bæredygtige klimagaver fra Folkekirkens Nødhjælp.

2. Giv bæredygtige gaver

Gør som 150.000 tusind andre danskere og giv en gave med mening. Du kan vælge mellem en lang række forskellige gaver, der gavner ude i verden og skaber glæde hjemme i stuerne.

Grønne julegaver
© Betina Garcia

3. Stop madspild

Danmarks madspild er enormt – hvert år smider vi mere end 700.000 tons mad ud! Bliv klogere på, hvordan du kan reducere madspild og hjælpe klimaet her.

Stop madspild
Kunstplakat i A3-størrelse med motiv af den danske billedkunstner Julie Nord.

4. Giv et træ, få en plakat

Plakaten er trykt i et begrænset oplag, og alle pengene går ubeskåret til Folkekirkens Nødhjælps træplantningsprojekter

Julie Nord Plakat

© Jjumba Martin

Two challenges, one solution

Hvad vi har lært af at integrere udviklings- og klimahjælp.

Download pdf.


Du kunne også være interesseret i …